Даниела Дончева С гласуване между съдебните инспектори бе наложена скандална

...
Даниела Дончева С гласуване между съдебните инспектори бе наложена скандална
Коментари Харесай

Съдебните инспектори започнаха да раздават скандални амнистии


Даниела Дончева

С гласоподаване сред правосъдните инспектори бе наложена скандална прошка на шефката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, която бе засечена в голям брой нарушавания при разпределението на делата. Това е казус, който слага работата на правосъдния инспекторат върху нездрави основи. От тук нататък всеки правосъден шеф, изловен в сходно нарушаване, би могъл да сложи въпроса за какво е препоръчан за наказване, а Дончева – не.

С акт на контрольор Александър Мумджиев председателката на съда бе уличена, че нелегално е разпределила сама на себе си на дело с веществен интерес от 102 млн. лева, което визира активи на банкрутиралата КТБ. Скандалът избухна през октомври м.г., когато арбитър Милен Василев сложи на видно място в съдийския кулоар на САС свое писмо до Дончева, в което я заподозря в дейности " със мощен корупционен аромат ".

Въпросното " заявление " на Милен Василев, предизвикало инспекцията на инспектората, посочваше, че Даниела Дончева непозволено му е иззела висящите каузи, в това число делото за активите на КТБ. Вземането на делото става посредством пренасяне на арбитър Василев в различен състав, а арбитър Дончева заема неговото място. Уточнявайки, че няма доказателства, Василев отбелязваше, че има съмнения, че рокадата е била предизвикана от " нездравословен интерес " на ръководителя на съда да поеме проблем за над 102 млн. лева, обвързван с банкрута на КТБ.

Около половин година по-късно правосъдният инспекторат установи общо пет нарушавания, осъществени от ръководителя на апелативния съд. Според инспекцията арбитър Дончева не е имала съображение да издаде двете заповеди в края на септември 2017 година, с които взела дело на нейна сътрудник и е влезнала вместо нея в правосъдното съвещание по въпросния проблем за 102 млн. лева Дончева не е имала съображение и да изземва всички каузи на арбитър Василев, които преди този момент са му били разпределени на инцидентен принцип.

Неправомерна е и заповедта ѝ, с която е разместила инцидентно разпределените каузи на двама съдии в гражданската гилдия на САС. Според инспектората арбитър Дончева непозволено е утвърдила вътрешни правила за систематизиране на делата, които позволяват сходни рокади.

Последното ѝ нарушаване е, че издавайки заповед, с която сама се е преместила от гражданската в комерсиалната гилдия на съда, тя е нарушила законовия принцип за съдийското самоуправление. Той планува тези решенията да се вземат от Общото заседание на съда.

Съдия Дончева е подала възражения против акта на контрольор Мумджиев. Част от възраженията са отхвърлени от основния правосъден контрольор Теодора Точкова като " неприемливи ", а друга като " неоснователни ".

Проблемът в тази ситуация, че решението за внасяне на предложение за наказване до Висшия правосъден съвет се взема решение с гласоподаване сред всички инспектори. С 7 гласа " срещу " и единствено два " за " инспекторите вземат решение арбитър Дончева да не се предлага за наказване. Така " амнистията " е наложена посредством демонстрация на групова воля.

" Действията на ръководителя на САС арбитър Даниела Дончeва съставляват несъблюдение на други служебни отговорности и покриват състава на дисциплинарно нарушаване ", написа в акта на контрольор Мумджиев.

Членовете на Висшия правосъден съвет въпреки всичко могат да употребяват акта на правосъдния инспекторат и да подхващат дейности за ангажиране на дисциплинарна отговорност против арбитър Дончева.

Съдия Даниела Дончева бе назначена за началник на Софийския апелативен съд при една от най- фрапиращите процедури, извършени от предходния злепоставен състав на Висш съдебен съвет. През април 2015 година тя към момента не бе претендент за началник, само че подобен бе Нели Куцкова, чиято кандидатура бе гласувана на два пъти. Причината е, че първия път правосъдните кадровици откзаха да я изберат, само че без да има един открит глас против нея. Общо 40 от всички 58 съдии в апелативния съд намерено поддържаха Нели Куцкова, която апелира пред Върховен административен съд първото " нестимулирано " гласоподаване на Висш съдебен съвет и завоюва делото.

Така се стигна до втория избор на Висш съдебен съвет. Тогава се намеси намеси министър председателят Борисов, който сподели: " Тя (Куцкова) беше претендент за президентска двойка (с Петър Стоянов). Изведнъж по-късно почва да се изживява за последна инстанция като самостоятелна съдийка, само че тя е била към този момент избирана или е кандидатствала от политическа мощ ". Пет дни по-късно сякаш Висш съдебен съвет още веднъж отхвърли кандидатурата на Куцкова, само че този път с причините на Борисов.

На третия път Куцкова имаше конкуренция в лицето сътрудника си Даниела Дончева от апелативния съд. Висш съдебен съвет избра Дончева, без да се повлия от обстоятелството, че част от концепцията й бе преписана от някогашния й шеф Веселин Пенгезов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР