Данъчното приключване на фирмите ще бъде олекотено вероятно още от

...
Данъчното приключване на фирмите ще бъде олекотено вероятно още от
Коментари Харесай

Идея: Улесняват данъчното приключване, фирмите ще се отчитат само пред НАП

Данъчното привършване на компаниите ще бъде олекотено евентуално още от идната година. Бизнесът и данъчните са се договорили фирмите да се регистрират единствено пред националната приходна организация в период до края на юни, а статистическият институт и Търговският указател ще получават от данъчните по електронен път попълнените към този момент годишни доклади за активността си.
„ Монитор “ напомня, че в момента бизнесът подава годишни финансови доклади два пъти един път до 31 март се подават годишните финансови доклади до Националния статистически институт, а оттова служебно се изпращат към Национална агенция за приходите. Другият период за компаниите е 30 юни, при който се разгласяват в Търговския указател финансовите доклади дружно с решението за тяхното приемане.
Предложението е направено от огромните работодателски организации по отношение на изработването на единна входна точка за подаване на годишни финансови доклади, разяснява пред „ Монитор “ изпълнителният шеф на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.
Искането в действителност е остаряло предложение на бизнеса още от 2015 година И в тази връзка беше направена работна група в Държавна организация „ Електронно ръководство “, която излезе с идея за основаването на единната входна точка. Проект по Оперативна програма „ Добро ръководство “ беше финансиран, който да сътвори приложно концепцията. Фирмата ще би трябвало еднократно да подаде годишни доклади за активността си и информацията ще се употребява от трите държавни институции във типа, в който е подадена. Така ще може да се вършат информации и ще бъдат лимитирани опциите за неточности. Тук идва и усложнението, че в случай че останат сегашните периоди, както са сега, бизнесът ще бъде заставен да изготви финансовите доклади до 31 март, да ги подаде, както и да свика общото заседание на съдружниците или на акционерите, които да ги одобряват. Всичко това би трябвало да се случи до края на март, което е невероятно, счита шефът на АИКБ.
По-реалистично е срокът от 31 март, който е досега, да бъде преместен и да бъде приравнен на периода за Търговския указател който е 30 юни. Пред „ Монитор “ от приходната организация импровизирано разясниха, че в случай че срокът бъде преместен, то евентуално подаването на финансовите доклади ще стартира от 1 март. До момента също има опция за поправяне на декларация до 30 септември, само че в случай че срокът бъде продължен, то тази опция ще отпадне. И по този начин това, което ще бъде подадено, ще бъде дефинитивно. Обсъжда се измененията да влязат в действие още следващата година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР