Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с

...
Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с
Коментари Харесай

Румен Радев: Дължим признателност на медиците, които с чест и достойнство посвещават здравето и живота си на гражданите

Дължим благодарност на българските медици и здравни експерти, които с чест и достолепие извършват своя заветен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските жители. Това съобщи президентът Румен Радев на гала на „ Дондуков “ 2, на която изявени български медици и здравни експерти бяха удостоени с Почетния знак на президента. На връчването на оценките участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Церемонията стартира с минута безмълвие в памет на българските медици, изгубили своя живот поради COVID-19 в грижа за своите пациенти.

Държавният глава изрази благодарността си към медиците и експертите по здравни грижи, създали избора да продължат професионалния си път в родината. „ Днешната ни среща ми дава опция да изразя своето почитание и благодарност за избора, който вие направихте, избор, наименуван България, макар всички провокации във вашия професионален път “, съобщи президентът Румен Радев.

Румен Радев отличи напъните на наградените в битката с COVID-19 за всеотдайността им през последната сложна година. „ За вас статистиката за заболели и оздравели не е просто цифри, а е човешки ориси. Нерядко във вашите неимоверни старания да възстановите дишането на вашите пациенти вие самите оставахте без мирис от отмалялост и безсилие. Благодаря ви за всеки оздравял пациент, за всеки избавен човешки живот и за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, макар компликациите и риска за вашето лично здраве и живот “, съобщи президентът.

По думите на президента коронавирусът мъчително е разкрил минусите на системата на опазването на здравето в България - неравенствата в достъпа до медицински услуги и несъответствията в разпределението на човешкия и финансовия запас. „ Правото на здраве, а не апетитът за облага от заболявания, би трябвало да бъде водещият принцип, на който се подчинява цялата наша здравна система. Отдавна се приказва, че тя се нуждае от лекуване, което да спре отдръпването, загубата на фрагменти и на финансов запас от системата “, уточни Румен Радев. Като главен недостиг на здравната система президентът дефинира незадоволителния акцент върху профилактиката и предварителната защита на обществено значимите болести. През предходната година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за забележителния риск за здравето и живота, които крият неинфекциозните болести като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, а те са главната причина за смъртността в България, добави президентът.

От името на наградените доцент доктор Дончо Дончев изрече признателност за опцията да съставлява своите сътрудници, които цяла година дават всичко от себе си, без значение от предходния си професионален и житейски опит, да се борят за здравето и живота на българите. Доц. Дончев уважи медиците, изгубили живота си в пандемията: „ Вместо мои думи, ще употребявам думите на националния стихотворец към душите на починалите: Юнаци, лека нощ “.

След края на церемонията президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова организираха среща с наградените медици, на която бяха разисквани провокациите пред българската здравна система и визията за нейното бъдещо развиване. Медиците потвърдиха, че измежду главните проблеми са подценяването на профилактиката и предварителната защита, както и обезпечаването на бърза и ефикасна доболнична помощ и в най-малките обитаеми места в страната.

Като сериозна компликация пред действието на системата отличените акцентираха неналичието на интерес за специализация в региона на инфекциозните заболявания и анестезиологията, както и незадоволителния брой медицински сестри, акушерки и лаборанти. По думите на президента пазарният принцип не би трябвало да дефинира избора на младите фрагменти за реализация в другите области на медицината. Според Румен Радев е нужна целенасочена държавна политика и съответно финансиране, с цел да се подсигурява кадровия баланс в системата на опазването на здравето.

На днешната гала Румен Радев удостои осем медици с почетния знак на президента: Доц. доктор Дончо Дончев е оториноларинголог, отоневролог и аудиолог. Началник е на поделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени заболявания на ВМА. Като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна зараза и продължава да работи в COVID-зоната на болничното заведение, откакто самичък се преборва със болестта. Д-р Сибила Маринова е координатор по донорство за Северен централен район. Заедно с екипа си работи на първа линия за лекуването на пациенти с COVID-19 във Велико Търново. През последните години организира дейна акция измежду обществото за популяризирането на донорството. Д-р Мария Пишмишева-Пелева е началник на инфекциозното поделение на МБАЛ – Пазарджик от 2013 година Участва в национални и интернационалните конгреси, отдадени на инфекциозните заболявания. На 20 март 2020 година доктор Пишмишева приема първия болен с коронавирусна зараза. От тогава досега доктор Пишмишева и екипът на инфекциозното поделение на МБАЛ – Пазарджик, се грижат за лекуването на стотици заболели от COVID-19. Д-р Абдулах Заргар сполучливо ръководи и старателно надгражда работата на " МБАЛ-Исперих " от 2013 година Работил и специализирал във Англия, Франция, Турция и Германия. Д-р Заргар получи мощна социална поддръжка при започване на тази година, когато на дневен ред още веднъж беше желанието му да получи българско поданство. Вицепрезидентът Илияна Йотова подписа през февруари 2021 година указа за придобиване на българско поданство от доктор Заргар. Марияна Колева е основна здравна сестра и шеф здравни грижи на УМБАЛ „ Света Анна “ от 2003 година Тя е отдадена освен на грижата за пациентите, само че и на поддръжката за спомагателното образование и подготовка на медицинските сестри в екипа на болничното заведение. Роза Антова е медицински фелдшер с богат опит в разнообразни звена на здравната система – поликлиники, незабавен кабинет и лечебни заведения. От 2010 година е част от Центъра за незабавна здравна помощ. Димитър Милинич е рентгенов лаборант с над 25 години трудов стаж в пловдивската болница „ Свети Георги “. През цялата година на изключителната COVID-19 обстановка работи на първа линия, зает с помощ към сътрудниците си и нуждаещите се от висококвалифицирана помощ пациенти. Д-р Радислав Наков е експерт по гастроентерология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “, ръководител и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България и на Българското сдружение по неврогастроентерология. Член е на Управителния съвет на Европейското обединяване по гастроентерология.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР