Дали ще се сменят учебниците по история Зоран Заев заяви,

...
Дали ще се сменят учебниците по история Зоран Заев заяви,
Коментари Харесай

Зоран Заев не смята за нужна сериозна промяна в учебниците им

Дали ще се сменят учебниците по история Зоран Заев съобщи, че няма , само че че става въпрос за места, на които названието на другарската нация, каквато е България, се свързва с фашисткия окупатор, заяви за Българска телеграфна агенция македонският министър председател.

" Никъде в Европа не се загатва името на нацията, когато се приказва за фашистки окупатор, и в този дух, в духа на другарството, съдействието и добросъседството, е обикновено да чакаме да се направи това. Установили сме избрани недостатъци и в българските учебници , от българска страна също са подготвени да създадат това, тъй като по този начин се гради другарство, тъй като нито внуците, нито децата и поколенията обратно, нито пък в днешно време, можете да квалифицирате цяла една нация с избрания ", посочи Заев.
 Румен Радев: Декларации и обещания на РСМ към този момент не работят
Румен Радев: Декларации и обещания на РСМ към този момент не работят

Пред еврокомисаря по разширение Оливер Вархеи Радев сложи въпроса за правата на българските жители в РСМ като европейци

Българското държавно управление е повторило позицията на България по отношение на Северна Македония, като е поискало Скопие да предприеме съответни крачки и даде гаранции за осъществяване на Договора за добросъседство .

" Пътепоказателят, късото и дългото име на страната, ненамесата във вътрешните работи и преговорната рамка , която е работа на Европейски Съюз с България, са съответните крачки, върху които работим , и имам вяра, че ще ги решим до края на годината ", сподели министър председателят Заев по отношение на това кои са съответните крачки, които Румен Радев през вчерашния ден е изискал от Скопие да извърши по време на срещите с еврокомисаря за разширение Оливер Вархеи.

Той има вяра, че през всички тези месеци до момента построяват спомагателни другарства , търговията пораства, имат взаимни вложения в двете страни. " Сътрудничеството сред институциите е все по-видимо , инфраструктурата сред двете страни от ден на ден и повече се усъвършенства, защото не е значимо какво ще бъде контрактувано официално, а е значимо и да подобряваме общото съдействие и инфраструктурното свързване сред двете страни ", добави македонският министър председател.

Той изясни, че на първо време е належащо да има дипломатическа нота , в която ще се уточни, че късото име е тъждествено с дългото име , т.е. че Северна Македония е същото като Република Северна Македония, и че нямаме териториални искания, че не се намесваме във вътрешните работи, както и в малцинствените права. Той уточни, че става въпрос жители на България, които имат опция като хора, като човеци, да търсят правата си, както е и в РСМ както е уредено това и във всички други европейски страни.
 Светлан Стоев корав пред еврокомисаря: Очакваме от РСМ съответни дейности и гаранции
Светлан Стоев корав пред еврокомисаря: Очакваме от РСМ съответни дейности и гаранции

България остава поредна в поддръжката си за европейския път на съседката

Той добави, че тук спада и секторното съдействие сред институциите във всички области, в това число в региона на инфраструктурата, образованието и труда и обществената област, както и културата, спорта и опазването на здравето. Според него е значимо и да се реагира при тирада на ненавист , на първо място самите институции да внимават във всички свои действия да построяват другарство, а не да предизвикат избрани вражди, както и да водим диалози, да насочваме апели, когато става въпрос за частни субекти.Той изрази подготвеност България да стане вторият сътрудник на страната след Гърция, който ще се грижи за македонското небе.

По отношение на паметниците Заев съобщи, че огромна част от паметниците, каквито има и в България, и в Северна Македония , би трябвало да бъдат в дух на другарство, като добави, че фашизмът не трябва да има етническо измерение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР