Дългосрочният договор за опериране, модернизация и управление на топлофикационната система ...

Дългосрочният договор за опериране, модернизация и управление на топлофикационната система

Веолия сключи договор за 30-годишно управление на централната отоплителна система на Ташкент |

Дългосрочният контракт за опериране, рационализация и ръководство на топлофикационната система бе изготвен с консултантската помощ на Азиатската банка за общината на Ташкент. Процесът по подписването му сред Веолия и Общината на Ташкент лиши по-малко от година .

Досега услугата за 45 на 100 от жителите на града бе обезпечавана от „ ТашТеплоЕнерго “, като собствеността на оборудванията е общинска. Системата е употребила 3 огромни топлоцентрали на естествен газ (две от които държавни) и 200 местни подгряващи вода уреди. Мрежата е с дължина 1926 км, а 73 % от нея се открива подземен. В обслужвания периметър на топлофикационната услуга влизат 13 177 здания (9174 жилищни и 4003 търговски и административни).

Предприятието работи на загуба и е неефективно. До решаването на страната и общината се стига след непрекъснатото влошаване на качеството и достъпността на услугата от 90-те години на предишния век до в този момент.

Създаденото обществено-частно партньорско сдружение Веолия Енерджи Ташкент е за срок от 30 години, с което делът в топлофикационния бранш на Веолия в републиката ще бъде 70%. Това е първият контракт за обществено-частно партньорство от сходен темперамент в страната и в обществения бранш.

Общият размер на договорката е 13 милиарда 448 милиона евро, като от страна на Веолия ще бъдат обезпечени 1 милиард и 385 милиона евро в номинално изражение. 3,359 милиарда ще бъдат обществените средства, част от които ще дойдат посредством стойността от услугите, а другата-посредством държавна дотация.

Очаква се 50% увеличение на успеваемостта на топлофикационната услуга посредством направената система за реализиране на основни индикатори.

Групата Веолия се стреми да бъде компания-шаблон за екологична промяна. С близо 179 000 чиновници по света Групата проектира и дава решавания, които са по едно и също време потребни и практични за ръководството на услуги в областта на водите, енергията и преработката на боклуци. Чрез дейностите в тези три допълващи се посоки, Веолия оказва помощ за разработването на благоприятни условия за досег до запаси, опазването на съществуващите запаси и възобновяването им. През 2020 година Групата Веолия обезпечи водоснабдителни услуги на 95 млн. души, канализационни услуги – на 62 млн. души, създаде близо 43 млн. мегаватчаса енергия и и обработи 47 млн. тона боклуци. Веолия Енвиронман (чиито акции се търгуват на борсата Paris Euronext: VIE) записва консолидирани доходи от 26.010 милиарда евро през 2020 г. 

Източник: offnews.bg