Дългоочакваното завръщане на книжния пазар в София бе белязано от

Дългоочакваното завръщане на книжния пазар в София бе белязано от ...

По 40 хил. за „сергия“ на книжния пазар в София

Дългоочакваното завръщане на книжния пазар в София бе белязано от скандал. По 40 000 лева ще струва един луксозен щанд. Ще бъдат монтирани общо седем такива. Това значи, че общата стойност ще надвиши 276 хиляди лева без ДДС.
Щандовете имали свое осветление, отопление и стъклен навес при дъжд и сняг и ще са под металните перголи, които бяха поставени на площад "Славейков" през 2019 г. От общинското дружество "Пазари Запад" ЕАД, което ще ги стопанисва, подчертават, че това са преместваеми обекти за временен книжен пазар.

 

„40 хиляди лева за един стелаж от стъкло и метал - продължава тенденцията да се поставят изключително скъпи изделия на площад „Славейков“, посочи Методи Лалов от „Демократична България“, визирайки поставените при ремонта на площада пейки за 2125 лева едната, наречени архитектурни композиции за сядане.

 

„Сглобяемя къща с площ от 50 кв.м излиза малко по-скъпо“, добави Петко Димитров от БСП.

 

„Това е дълговечно и качествено изпълнение с ювелирна и дизайнерска стойност“, отговори на критиките представителят на „Пазари Запад“.

 

„Това е максималната цена, която разрешаваме за тези библиотеки-щандове. Предстои провеждането на конкурс и тя може да се намали“, посочи Николай Стойнов от ГЕРБ. По думите му инвестицията в тези щандове ще се върне за 2-3 години.

 

„Да сложим сглобяеми бараки на площад „Славейков“ ли искате, обърна се Георги Георгиев към опозицията. „Или да върнем книгите в кашони от банани, или въобще да не връщаме книжарите“, продължи той.

 

В крайна сметка гласовете на ГЕРБ и ВМРО предложението да се разреши на „Пазари Запад“ да разходва тези средства за щандове бе одобрено от комисията.

Източник: frognews.bg