Дългоочаквано ново издание на монументалния роман на Джонатан Лител Доброжелателните“

...
Дългоочаквано ново издание на монументалния роман на Джонатан Лител Доброжелателните“
Коментари Харесай

Шедьовърът Доброжелателните с ново издание

Дългоочаквано ново издание на монументалния разказ на Джонатан Лител „ Доброжелателните “ (Колибри) излиза от щемпел на 24 март. Преводач е Георги Ангелов, а дизайнът на корицата е дело на Стефан Касъров. „ Братя хора, дано ви опиша по какъв начин се случи всичко “ – по този начин стартират скандалните и смразяващи записки на Максимилиан Ауе, някогашен нацистки офицер, възкръснал за нов живот във Франция като притежател на фабрика и редовен татко на семейство. Макс е интелектуалец, предан на философията, литературата и класическата музика. Но той е също по този начин невъзмутим палач и приключен бюрократ.

 

И през очите на едно културно страшилище ние съпреживяваме в разтърсващи детайлности ужасите на Втората международна война и на нацисткия геноцид против евреите. Едно странствуване из най-мрачните кътчета на човешката душа. Джонатан Лител е роден през 1967 година в Ню Йорк, само че е отраснал във Франция. Детските му години са белязани от войната във Виетнам. След довеждане докрай на образованието си в Йейл се включва в редовете на филантропичната асоциация „ Действие “ против глада и в продължение на седем години обикаля редица страни и райони във война като Босна и Херцеговина, Чечня, Афганистан, Конго. През 2001 година напуща асоциацията, с цел да се отдаде на писането.

 

„ Доброжелателните “ е първата му литературна творба. Романът, оповестен през август 2006 година, е написан на френски и печели по едно и също време двете най-престижни литературни награди във Франция: „ Гонкур “ и Голямата премия за разказ на Френската академия. Преведен е на всички съществени езици и реализира невиждан триумф. Из отзивите за книгата: „ Литературен героизъм “. („ Пари Мач “), „ Внимание, шедьовър! “ („ Франс соар “), „ Доброжелателните “ е освен това от предупреден шедьовър: нездравият сексапил, който излъчва, е безусловно пристрастяващ. “ („ Кроник’ ар “), „ След няколко десетки часа четене би трябвало да признаем: изправени сме пред един монумент на актуалната литература. “ („ Льо Фигаро магазин “), „ Ако „ Доброжелателните “ е гениална творба - а тя е такава, – то не се дължи на повтарящите се ужасяващи удари с чук.

 

Дължи се на методичното проучване на обърканото и комплицирано поглъщане в лудостта на един от най-идеалистки настроените чиновници на Третия райх. “ (Стивън Инглунд, „ Форин полиси “ ), „ Книгата е демонски интелигентна. Тя е внушителна освен откъм въплъщения, а на първо място поради пъклената просветеност, с която е сътворена. Проявеното майсторство, което не всеки ще утвърди, надвишава всяка друга живописност и ще продължи да води класацията надалеч в обозримото бъдеще. Никой преразказ на наличието няма да е заслужен за нея. “ (Анита Брукнър), „ За мен книгата е толкоз значима, колкото творчеството на Томас Ман “. (Клаус Пейман в ТВ предаването „ Лезен “).

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР