Дългоочакваният сайт, чрез който можем да сравняваме цените на основните

...
Дългоочакваният сайт, чрез който можем да сравняваме цените на основните
Коментари Харесай

Сайтът за храните: Проверка на bTV за цените в платформата и в магазините

Дългоочакваният уебсайт, посредством който можем да съпоставяме цените на главните хранителни артикули проработи. bTV ревизира до каква степен е потребен за потребителите и какви са цените на стоките в свободно определена огромна верига и на платформата, като съпостави няколко инцидентно определени продукта.

Полезен ли е уеб сайтът за цените на храните? Снимка: bTV

В уеб страницата междинната цена на олиото в София е 4,74 лв. Проверка в комерсиалната верига демонстрира, че същият артикул е по-евтин и варира сред 3,99 за най-евтиното олио и 4,48 - за най-скъпото.

При брашното разликата от оповестената в уеб страницата цена е с 10 стотинки, само че нагоре. А киселото мляко съгласно платформата коства 1,76 лева В магазина обаче го намерихме на цена сред 1,68 и 1,89 лева

Платформата беше показана през днешния ден от министъра на стопанската система

Още с стартирането на уеб страницата държавното управление изясни, че стойностите, които ще виждат потребителите ще са междинните в комерсиалната мрежа за даден артикул във всеки град. Потребители обаче алармират, че по този начин дадена междинната стойност не може да ги ориентира за това дали продуктът в магазина е със повишена цена. 

Полезен ли е уеб сайтът за цените на храните? Снимка: bTV

Скептични за това какъв брой е потребна информацията в уеб страницата са и от потребителските организации. Идеята някои от огромните вериги да нанасят най-ниските си цени на избрани артикули в уеб страницата крие някои опасности, допълват те.

Димитър Маргаритов и Петър Ганев разясниха и инспекциите на Комисия за защита на конкуренцията

„ Ако една верига продава 20 марки сирене тя постоянно може да откри една нискокачествена марка, която е да кажем с високо наличие на вода, с цел да може да има една цена, която да е фрапиращо ниска, и по този метод да притегля гости в магазина. Това от своя страна ще подтиква ниското качество за този характерен артикул “, споделя още Богомил Николов.

От Държавната комисия по стокови тържища и борси изясняват, че междинните стойности на цените са потребни за потребителя. А концепцията на платформата е да покаже дали в кривата от цената на едро и на дребно има отклоняване.

Полезен ли е уеб сайтът за цените на храните? Снимка: bTV

„ Ако видите разлика сред цената на едро и дребно и видите, че в единия бранш процесът се развива гладко, а в другия стремително, минимум би трябвало да си зададете въпроса за какво се случва: “, споделя ръководителят на Държавната комисията по стокови тържища и борси Владимир Иванов.

Според икономисти уеб сайтът не би повлиял за свалянето на цените надолу.

На Острова цените на храните и напитките са нарастнали с 16,9% за последните 12 месеца

„ Това, което трябваше държавното управление да направи служебното е да създаде едно проучване върху тези понижения на Данък добавена стойност, които видяхме последните две години. Това щеше да е доста по-полезно, в сравнение с да вършим уебсайт с не изключително ясна методология “, споделя Стоян Панчев.

Правителството увери, че най-малко пет вериги са изявили предпочитание да се включват в платформата, по кое време обаче ще се случи към момента не е ясно.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР