Дългоочакваният от глухата общност у нас специален Закон за българския

...
Дългоочакваният от глухата общност у нас специален Закон за българския
Коментари Харесай

Дългоочаквано от глухата общност у нас: Жестовият език влиза в новините и училищата

Дългоочакваният от глухата общественост у нас специфичен Закон за българския жестов език към този момент е реалност . С единомислеща поддръжка и без спор депутатите одобриха на второ четене финалните текстове съобщи БГНЕС.

Законът бе препоръчан от Министерски съвет и предвижда  даване на безплатна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно За учениците със слухови проблеми се вкарва специфичен образователен предмет „ български жестов език “ , а в детските градини особено просветително направление. Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти пък ще имат право на до 60 часа в допълнение прилагане на преводачески услуги на учебен срок, в помощ на тяхното обучение.

Текстовете плануват и 2-годишен период, в който общините да осигурят  условия за административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора .

Вече е заложено и  обезпечаване на жестов превод на новинарските и актуално-публицистичните излъчвания в медиите , което ще улесни глухата общественост у нас, наброяваща към 1200 000 души.

В закона е уредено още и  основаването на Съвет за българския жестов език , който ще има консултативни функционалности и ще подкрепя министъра на образованието и науката при осъществяване на дейностите, свързани с развиването на българския жестов език.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР