Дългоочакваният игрален и пълнометражен дебют на аниматора и режисьор Теодор

...
Дългоочакваният игрален и пълнометражен дебют на аниматора и режисьор Теодор
Коментари Харесай

Биотитаните отлитат с чинията на Бузлужда в "φ1.618"

Дългоочакваният игрален и пълнометражен дебют на аниматора и режисьор Теодор Ушев -  " φ1.618 ", ще излезе по кината тази есен. Премиерата на фантастичната антиутопия ще бъде на фестивала " Синелибри ", а в края на  ноември филмът ще има и по-широко разпространяване по кината.  

Творбата е въодушевена от книгата " Пумпал " на Владислав Тодоров и ще придвижи феновете в мистериозния свят на биотитаните. Заглавието ни препраща към златното сечение, което съставлява ирационално число, отбелязвано с гръцката писмен знак фи , чиято стойност е почти равна на 1,618. В игралните фрагменти са вградени впечатляващи анимационни фрагменти, запазена марка на създателя. Сюжетът споделя за нова нация от безконечни, биологически съвършени хора, които се готвят да изоставен Земята вечно, подготвяйки за задачата кораба " Пумпал ". Още от корицата на романа, а и от първите фрагменти от кино лентата, споделени от основателите му в интернет, излиза наяве, че " пумпалът " е метафора за изоставения монумент на " Бузлуджа " - оприличаван и доста преди този момент на " летяща паница " или галактически транспортен съд. 

Главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да обърнат хода на историята, като минат през разнообразни тествания под знака на безконечната борба сред любовта и злото, човешкото и античовешкото. Романът съдържа препратки към нескончаемия български преход, само че създателят Теодор Ушев споделя, че филмът му е също и прочит на безконечната история за принца, който целува Спящата хубавица. 

В основните функции са актьорите Деян Донков ( “Стъпки в пясъка “, „ Ако някой те обича “, „ Аз съм ти “, „ Каръци “ и др.) - Криптон, който от 100 години живее на борда на Пумпала и е вечно на 33, и младата Мартина Апостолова (спечелила международно самопризнание за ролята си във кино лентата „ Ирина “ и премия „ Европейска изгряваща звезда “ на Берлинале 2020/), която се превъплъщава в мъдрата и смела Гаргара.

Участват още Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Иво Димчев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев-Геро, Китодар Тодоров и др. Филмът е копродукция на България и Канада и се осъществя с финансовата поддръжка на Национален кино център. Оператор е Емил Христов, а костюмите са на Велика Прахова.

Теодор Ушев е създател на близо 20 анимационни кино лентата. В България в началото става прочут като създател на театрални афиши от 90-те, само че в края на десетилетието емигрира в Канада, където основава филмовите си произведения " Сляпата Вайша " (номинация " Оскар " 2017), " Физика на тъгата " ( " Кристалът " от Анси), " Царица ", " Глория Виктория ", " Дневниците на Липсет " и други Двата му най-известни късометражни кино лентата са по творби на Георги Господинов, а за пръв път той ще работи с литературна основа на Владислав Тодоров, по чиито романи към този момент бяха снимани филмите " Дзифт " (от Явор Гърдев) и " Цветът на хамелеона " (от Емил Христов). "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР