Дългоочакваните промени в Закона за Селскостопанска академия (ССА ) вече

...
Дългоочакваните промени в Закона за Селскостопанска академия (ССА ) вече
Коментари Харесай

Нов закон спасява аграрната наука от финансов колапс

Дългоочакваните промени в Закона за Селскостопанска академия (ССА ) към този момент са факт. Те  бяха признати единомислещо на второ гласоподаване в пленарна зала. Три са основните промени, които ще дадат опция на аграрната просвета да излезе от дългогодишния финансов колапс. Първата е обвързвана с метода на финансиране, като всеки институт минава към самостоятелен бюджет,  а това е  основно за активността на ССА. 

По-този метод няма да се разчита главно на бюджета от МЗХГ, в който години наред не се залагат средства за земеделска просвета. Ще се развържат ръцете на учените, които от една страна ще имат финансова независимост със средствата, добити от индустриална и комерсиална активност, а от друга - най-сетне ще имат опция да поправят унизителни ниските си заплати. В момента месечното заплащане на започващ помощник е 460 лева.  

Втората смяна е по повод състава на Управителния съвет, който ще бъде единствено от хабилитирани учени от Селскостопанска академия. 

Третата е структурна смяна, която визира държавните предприятия към ССА. Създава се едно Държавно дружество „ Научно- индустриален център “, което ще сплоти 15 от в този момент съществуващите. Държавните предприятия: Опитна станция по бубарство и земеделие-Враца, Опитна станция по земеделие - Средец, Опитна станция по земеделие -Търговище, Опитна станция по отглеждане на животни и земеделие - Смолян се преобразуват в научни центрове. Експерименталните бази Троян и Шумен минават към съответните институти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР