Дългогодишният холандски премиер Марк Рюте е изправен пред необичаен политически

...
Дългогодишният холандски премиер Марк Рюте е изправен пред необичаен политически
Коментари Харесай

Вот на недоверие заради СМСи: Рюте ползва стар телефон и трие съобщения

Дългогодишният холандски министър председател Марк Рюте е изправен пред необикновен политически и публичен напън след разкритията, че от години изтрива текстови известия по публични въпроси . Критиците го упрекват в прикриване на държавна активност - само че той споделя, че известията просто заемат прекалено много място в неговия дълголетен телефон Nokia, оповестява " Асошиейтед прес ".

Рюте оцеля при избор на съмнение в Народното събрание в четвъртък поради изтритите текстови известия , само че опозиционните партии приканват за в допълнение следствие . Появиха се и въпроси дали потреблението на остарелия телефон може да заплаши националната сигурност .

При следствие на оправянето на държавното управление с пандемията COVID-19, холандският вестник De Volkskrant откри, че Рюте постоянно изтрива текстове от своя Nokia 301 от години . Всекидневникът видя, че липсват известия в искане за публични документи и след правосъдно дело Рюте разкри, че неотложно е изтрил известията, които счита за маловажни , като препрати останалата част за формален списък.

Съобщенията, които липсваха, включват едно от кмета на Амстердам Фемке Халсема по отношение на митинга Black Lives Matter през юни 2020 година и известие от основния изпълнителен шеф на Unilever Пол Полман по отношение на противоречив данъчен въпрос .

Рюте, който към този момент е в четвъртия си мандат и е измежду най-дълго ръководещите водачи в Европейски Съюз, употребява своята Nokia 301 от години за връзка, макар че има и iPhone, който съгласно него употребява единствено за четене на вести.

Премиерът отхвърля каквито и да било нарушавания . " Спазвам буквата, само че и духа на закона от А до Я ", сподели той по време на разгорещения парламентарен спор.

Той от дълго време е подложен на критика за неговата секретност , като счита, че полемиките сред държавни чиновници не би трябвало да бъдат обществено налични. Рюте се пробва да ограничи формалния бизнес до телефонни диалози или срещи лице в лице , при които не се водят бележки. Писмената връзка, в това число текстови известия, може да се разкрива на публицисти според Закон за отвореното ръководство, до момента в който телефонните диалози не се изисква да се записват.

Правителствен юрист в началото твърди, че Рюте трябвало да изтрие известията заради дефицит на място за предпазване на телефона, само че Рюте по-късно сподели, че това се случва, тъй като телефонът е муден, в случай че прекалено много известия се съхраняват във входящата кутия.

Възможно е обаче да се архивират текстови известия на Nokia 301, което би понижило нуждата от презареждането им, съгласно Арну Воке, публицист от холандския софтуерен уеб страница Tweakers.

Отбелязвайки няколко пъти, когато Рюте е казвал, че не може да си спомни детайлности за спорни произшествия, водачът на Лейбъристката партия Атье Куйкен сподели: " Изглежда, че паметта на телефона на премиера се употребява също толкоз изборно, колкото паметта на самия министър председател ".

Рюте твърди, че не си спомня за значима записка по време на скандал с надбавките за развъждане на дете , в който хиляди родители бяха неправилно упрекнати в машинация и поради което целият му кабинет бе заставен да подаде оставка. В различен случай той сподели в изявление, че не може да си спомни да е бил осведомен за холандската бомба над Хауия, при която починаха десетки иракски цивилни през 2015 година

Телефонните разкрития също доведоха до въпроси по отношение на сигурността . Използването на Nokia от Рюте опонира на насоките на холандското държавно управление и на личната ИТ организация на премиера, която предлага на потребителите да актуализират своите устройства ежемесечно, с цел да сведат до най-малко кибер заканите, споделя Бенджамин В. Броерсма, специалист по сигурността. Nokia не е актуализирала своя програмен продукт 301 от години.

Опозиционните партии изискват повече информация от Рюте, който небрежно напусна дебата в четвъртък, с цел да се срещне с немския канцлер Олаф Шолц, откакто отхвърли да отговори на въпросите какъв брой текстови известия е изтрил .

Премиерът обаче към този момент има нов телефон . Той споделя, че смени не поради абсурда, а тъй като остарелият му телефон спрял да работи по време на скорошно пътешестване до Съединените щати .

По време на петчасов спор в четвъртък той назова новия си смарт телефон " муден " и " противен ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР