Дългогодишният директор на Националната гимназия за древни езици и култура

...
Дългогодишният директор на Националната гимназия за древни езици и култура
Коментари Харесай

Гергина Тончева и акад. Антон Дончев с награда на името на Иван Вазов - slava.bg

Дългогодишният шеф на Националната гимназия за антични езици и просвета Гергина Тончева и учен Антон Дончев са първите лауреати на новоучредената премия за нравствен принос, която връчва Народният спектакъл „ Иван Вазов “. Тържествената гала се състоя нощес на Голяма сцена в театъра, а имената на носителите на влиятелния приз, който ще се връчва всяка година, разгласи от сцената ръководителят на Фондация „ Основа “-та акад. Дамян Дамянов.

Церемонията бе финалът на грандиозните празнувания на 9 юли, с които Народният спектакъл означи 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература.

Гергина Тончева не съумя да участва на церемонията и премията от нейно име одобри проф. Анастас Герджиков.

„ Ние сме тези, с помощта на които Вазов е жив. Той си отиде, само че остави след себе си един необикновен галактически транспортен съд, в който спят героите и концепциите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме безкрайност на героите на Вазов “, сподели от сцената акад. Антон Дончев, чиято премия бе връчена от патрона на честването и кмет на Столична община Йорданка Фандъкова.

„ На рождения ден на нашия патрон храмът, който носи неговото име и е събирал хиляди българи, наличието на Иван Вазов е изключително осезаемо и належащо, дори насъщно, в тези дни на тестване. Той вдъхва мощ в душите ни, желае от нас да съберем достойноство, храброст, воля, приятелски сговор и съединени сили. Тази вечер Вазов е на стола си, с цел да ни подсети, че „ След теб поколение иде цяло “. Благодарим ти, поете, за думите, които ни даде и за свещения език на дедите ни. Благодарим ти, че пазиш тази сцена и в светли и в мрачни мигове. Знаем, че с теб постоянно жив е българският Бог “, произнесе от сцената шефът на театъра Мариус Донкин.

Сред специфичните посетители на церемонията беше и кметът на Сопот Деян Дойнов, който връчи на Йорданка Фандъкова и Мариус Донкин статуетки-бюст на Иван Вазов, които са копие на премията, която общината дава всяка година на лауреата на най-голямата премия за литература в България, и дърворезба, изобразяваща сюжет от Възраждането и черквата „ Свети Петър и Павел “ в Сопот, разказана в романа „ Под игото “.

В началото на церемонията, чиито водещ бе артистът Дарин Ангелов, слово във връзка юбилея произнесе изтъкнатия Вазовед проф. Милена Цанева. Тя бе удостоена с орден за нравствен принос, а премията връчи шефът на Българска академия на науките акад Юлиан Ревалски.

Публиката в залата чу осъществяванията на децата Калина Божинова и Симеон Ангелов на „ Аз съм българче “ и „ Моята молитва “, и изгледа документалният филм „ Театър по време на пандемия “ на режисьора Борис Радев. След края на прожекцията бе и премиерата на Голяма сцена на спектакъла „ О, ти, която и да си “, отдаден на Иван Вазов. Режисьор е Бойка Велкова, а в актьорския екип са Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Радина Боршош и Ненчо Костов. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музиката – на Теодосий Спасов, а хореографията – на Мила Искренова.

Началото на честванията във връзка 170-годишнината от рождението на Иван Вазов бе обещано сутринта на 9 юли с откриването на взаимна галерия с сътрудниците на честванията – Столична община и Българска академия на науките в градинката пред Народния спектакъл. Думи на респект към националния стихотворец изрекоха патронът на честванията – кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и драматургът на театъра Мирела Иванова.

След финала на церемонията към къщата на Иван Вазов на ъгъла на ул. „ Раковски” и „ Иван Вазов” се насочи шествие с присъединяване на артисти от трупата и чиновници на на театъра, интелектуалци и жители. Там 11-годишната Калина Божинова – щерка на актрисата Параскева Джукелова, и 13-годишният Симеон Ангелов – наследник на артиста Даниел Ангелов, показаха от обичания балкон на Вазов с аспект към театъра емблематичните му стихотворения „ Аз съм българче” и „ Молитва”.

Шествието продължи към паметника на Вазов, където слово произнесе шефът на Националния книжовен музей Атанас Капралов и прозвучаха стихове на поета.

Източник: Monitor
Снимка: Божидар Марков
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР