Дълго време всички вярваха, че Русия притежава една от най-мощните

...
Дълго време всички вярваха, че Русия притежава една от най-мощните
Коментари Харесай

Надценената мощ на Русия: колко силна е наистина армията ѝ?


Дълго време всички имаха вяра, че Русия има една от най-мощните армии в света. Войната в Украйна обаче сподели, че тя е била надценявана. Армията на Владимир Путин е доста по-слаба, в сравнение с той я представяше.

След краха на Съветския съюз Москва направи всичко допустимо, с цел да резервира статута си на суперсила - включително и като непрекъснат член на Секретен сътрудник на Организация на обединените нации. Брутният вътрешен артикул на страната обаче не отговаряше на визията за суперсила - в региона на стопанската система Съветският съюз въобще не можеше да се мери с множеството западни страни. Затова Кремъл оправдаваше упоритостите си главно с военната си мощност: дълго време  твърдеше, че разполага с една от най-големите и боеспособни армии в света, притежаваща и нуклеарно оръжие. И с цел да няма никакво подозрение в това, демонстрираше съветската военна мощност пред целия свят с добра хореография на военни паради в Москва или с маневри на съветските въоръжени сили.

Колко дееспособна е неговата войска обаче се видя не на маршовете под строй на Червения площад, а в окопите на бойното поле: в този момент в Източна Украйна руснаците са . Как е допустимо това?

Колко на брой са войницие на Путин?
Редакцията предлага
На хартия съветските въоръжени сили наброяват 1 милион души, а в бъдеще числеността им би трябвало да нарасне до 1,1 милиона, споделя пред Дойче Веле Маргарете Клайн от немската фондация " Наука и политика ". Реално обаче съветската войска е по-малка, уточнява тя. Една огромна част от боеспособните съветски елементи към този момент бяха употребявани във войната в Украйна. " Те претърпяха огромни загуби, изразяващи се в убити или ранени бойци ", споделя експертката по въпросите на защитата. Точни данни за това обаче няма. Но американските секрети служби считат, че съветските загуби възлизат на десетки хиляди убити и ранени бойци.

Основно пострадаха най-вече бойци, които в спокойно време бяха ситуирани в азиатската част на Русия, споделя Джордж Барос от американския мозъчен концерн " Институт за проучване на войната ". Представата, че със запасняци съветската войска ще стане по-боеспособна, няма нищо общо с действителността, споделя той пред Дойче Веле. " Досегашният ход на войната потвърждава, че светът дълго време е надценявал силата на съветската войска ", уверен е Барос.

Стари оръжия, неопитни войници

За действителната мощност на съветската войска приказва красноречиво и провежданата в този момент готовност. " Това са мъже над 50 години, които имат здравословни проблеми ", споделя специалистът. Многобройни образци от обществените медии удостоверяват това наблюдаване.

Преди да се включат в бойните дейности запасняците би трябвало да преминат образование и да получат нужното снаряжение, акцентира Барос. При доста от тях обаче тази военна подготовка ще се сведе до едномесечно или двумесечно образование, което не е по никакъв начин задоволително. А ще има и такива, които ще бъдат изпратени на фронта без каквото и да било образование или съоръжение. Затова Барос не има вяра, че с такива запасняци могат да бъдат реализирани някакви военни триумфи., прибавя специалистът.

Така мисли и съветският специалист по въпросите на сигурността Павел Лузин, който сега се намира в Съединени американски щати. Той счита, че украинците ще продължат да се борят за свободата си, без значение от така наречените референдуми, извършени от прислужниците на Путин в Източна Украйна. Освен това съветският военнопромишлен комплекс не е в положение бързо да запълни потребностите на армията - да не приказваме за привиканите запасняци. Разчита се на остарели оръжия от руско време от наличностите в оръжейните хранилища, прибавя и Маргарете Клайн.

Русия: дребна проба за шествието на 9 май 2022

Не е ясно обаче дали по разнообразни корупционни схеми една част от това оръжие към този момент не е било продадено и до каква степен наличното такова оръжие е годно за водене на война. " На съветската оръжейна индустрия ѝ липсват чипове за високопрецизни оръжия и други аварийни елементи ", споделя Клайн. Предимство на Русия се състои в това, че тя разполага с голям човешки запас и може непрекъснато да изпраща нови и нови запасняци във войната, споделя пред Дойче Веле Тед Карпентър от института CATO във Вашингтон.

За да си сполучлив във войната, са нужни няколко неща, споделя Джордж Барос: бойци, съвременни оръжия, положително образование, управление, мотивация, логистика - и това е само една част от тях. " Само изпращането на повече мъже на фронта няма да реши казуса, който имат руснаците ", добавя той и напомня, че украинската атака продължава да е в ход, а руснаците ще бъдат удовлетворени, в случай че изобщо съумеят да удържат завзетите от тях позиции.

Ядрената опасност би трябвало да сплаши Запада

Експертите са единомислещи, че със опасността си да употребява нуклеарно оръжие Русия цели да сплаши Запада. Така би трябвало да бъде подкопана поддръжката за Украйна. Чисто военно потреблението на нуклеарно оръжие не носи нищо, смисълът от това може да е единствено политически - в случай че режимът в Москва бъде изправен пред военно проваляне. Маргарете Клайн от фондация " Наука и техника " счита за малко евентуално Русия да прибегне до потреблението на атомно оръжие, в това число и тъй като тогава Путин би изгубил поддръжката от страна на Китай или Индия. Тед Карпентър обаче твърди, че в случай че Путин би трябвало да избира дали да употребява нуклеарно оръжие, или да дава отговор за закононарушенията си пред интернационален съд, той би избрал нуклеарната алтернатива.

Русия продължава да желае бърз завършек на войната, а Украйна и Западът би трябвало да покажат подготвеност за договаряния, споделя още специалистът от института CATO. Точно противоположното считат Маргарете Клайн и Джордж Барос - те не имат вяра войната да завърши скоро. " Путин се надява Западът да спре да поддържа Украйна, а точно от тази поддръжка зависи и изходът от войната ", показва Клайн. Руският специалист Павел Лузин е на мнение, че тази война ще завърши единствено когато Русия претърпи цялостно проваляне.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Разтърсващи фрагменти от едно освободено украинско село
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР