Дълго време не се правеха детайлни анализи за това с

...
Дълго време не се правеха детайлни анализи за това с
Коментари Харесай

Нови мутации: могат ли оздравелите и ваксинираните да се заразят?

Дълго време не се правеха детайлни разбори за това с кой тъкмо вариант на ковид са се заразили болните от COVID-19. Чрез интензивно секвениране някои страни съумяха да открият коя разновидност сега върлува на техните територии. Затова и през днешния ден приказваме за английски вариант и южноафрикански вариант. Съответните страни обаче нямат никаква виновност за разновидностите. Просто те първи са провели секвениране и са открили преди другите съществуването на въпросния вариант.

Чрез секвенирането разбрахме, че през декември първо във Англия, а по-късно и в Дания стартира да се популяризира разновидността B.1.1.7, който е с към 70 % по-заразен. Междувременно той доближи и други страни, в това число Германия.

По-заразен, само че не по-смъртоносен?

Мутациите не са нещо нетипично за вирусите. Средно на месец има по два нови разновидността. В изцяло дешифрирания вид на английския вирус обаче са разпознати към този момент 17 генетични промени, което изумява даже вирусолозите. Причината за бързото разпространяване може да бъде дребна смяна в част от спайк протеина на повърхността на вируса. Заради нея мутиралият вирус може да се развъжда, да се предава и да заобикаля имунната система по-добре от истинския ковид.

Бързото разпространяване обаче не значи, че английският вид води до по-тежки случаи на COVID-19 или до по-висока смъртност. Засега сходни доказателства няма. Мутацията не оказва въздействие на хода на болестта. Бързото разпространяване обаче може да докара до колапс на претрупаните здравни системи в някои страни. На доста места към този момент липсват болнични кревати, уреди за обдишване, места за интензивно лекуване и личен състав.

Мутация, открита в Бразилия, буди безпокойствие

Вариантът B.1.351, който се популяризира в Южна Африка от предишния август, е сходен на английския. Той е виновен за бързото повишаване на броя на случаите в Южна Африка. Освен N501Y, той носи и други разновидности в региона на спайк протеина, в това число разновидност, наречена E484K, която има негативно въздействие върху построяването на антителата и неутрализирането на вируса.

Безпокойство буди и вид P.1 със 17 разновидности, който неотдавна беше разпознат в Бразилия. Вариантът носи разновидността N501Y, открита в английския и южноафриканския вид, и разновидността E484K, която до момента е била открита единствено в южноафриканския вид. Мутацията за първи път е открита в град Манаус, столица на щата Амазонас, където предходната година две трети от популацията са се заразили с ковид. Това би трябвало да е довело до известно равнище на всеобщ имунитет, само че все пак броят на инфектираните там още веднъж стартира да нараства.

Това може да значи, че имунният отговор на организма не е задоволителен при тези, които са се възстановили след зараза с SARS-CoV-2, а и измежду имунизираните. Новият вид Р.1 съумява да го избегне. В случай на такова " имунно измъкване " някои антитела към този момент не могат да се свържат и да обезвреждат вируса. С други думи: тези, които са се възстановили, и тези, които са били имунизирани, също могат да се заразят.

Трябва ли имунизациите да бъдат приспособени към новите разновидности?

Колкото по-интензивно се секвенират случаите на ковид, толкоз повече разновидности ще бъдат открити в близко бъдеще. Досега не е дефинитивно проучено дали и кобко ефикасни са иРНК имунизациите против новите разновидности. Ако част от отличителните белези, които са значими за разпознаването на вируса, се трансформират, антителата, формирани от тялото, може да са по-малко способни да го разпознават и обезвреждат. Защитата след имунизация тогава става по-неефективна.

Към момента имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna обезпечават отбрана против английския вид на вируса B.1.1.7. По-нататъшни изследвания би трябвало да покажат доколко съществуващите ваксини могат да се оправят и с другите известни разновидности. Ако в даден миг вирусът е мутирал толкоз мощно, че имунният отговор, провокиран от имунизацията, към този момент не може да го обезврежда, имунизацията ще би трябвало да бъде приспособена. Това не е толкоз мъчно, защото генетичният код, заложен във имунизацията, може да бъде изменен за няколко седмици. Тестването и стартирането в произвеждане обаче лишава повече време.

Автор: Александър Фройнд
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР