Дълго време инфлацията изобщо не беше тема, предизвикваща безпокойство. В

...
Дълго време инфлацията изобщо не беше тема, предизвикваща безпокойство. В
Коментари Харесай

Какво се случва с парите: цените в Германия не спират да растат

Дълго време инфлацията въобще не беше тематика, предизвикваща безпокойствие. В продължение на години в Германия тя беше под 1 %, което докарваше Европейската централна банка (ЕЦБ) съвсем до обезсърчение. Защото пазителите на общата европейска валута считат, че инфлацията би трябвало да е към 2%, с цел да има непоклатимост на цените.

Пандемията от ковид обаче обърна обстановката с главата надолу. Инфлацията, която до неотдавна обявяваха надали не за мъртва, през тази година ненадейно се пробуди още веднъж, а през ноември даже надмина 5% - за първи път от 29 години насам.

ЕЦБ омаловажава инфлацията?

Някои икономисти настояват, че са планували това развиване от дълго време и съпоставят инфлацията с отварянето на бутилка кетчуп: дълго време я разклащаш и удряш по дъното, до момента в който стартира да излиза нещо от нея, а най-после се изсипва съвсем всичко едновременно. От ЕЦБ считат, че през ноември инфлацията е достигнала връхната си точка. От 2022 повишаването щяло последователно да спадне до към мечтаните 2%, енергийните цени също нямало към този момент да порастват по този начин стремглаво, както през 2021 година.

Президентката на ЕЦБ Кристин Лагард счита огромното повишаване в еврозоната за краткотраен и най-вече немски феномен. Водещи банкери и икономисти обаче не са съгласни с Лагард. " Инфлацията ще е висока още дълго време. И то по-висока, в сравнение с считат мнозина ", споделя шефът на Дойче Банк Кристиан Севинг. Подобно е мнението и на шефа на Комерцбанк Манфред Кноф. Още по-конкретно е мнението на Гуртруд Трауд - основна икономистка на Ландесбанк Хесен-Тюрингия: " ЕЦБ омаловажава инфлационния риск ", твърди тя. Грешно е да се счита, че сегашната висока инфлация се дължи единствено на Германия, споделя тя. Като мотив Трауд показва високите равнища на повишаването и в други страни - да вземем за пример в балтийските републики. Тя предвижда, че и през 2022 цените на дребно ще нарастнат съвсем толкоз, колкото и през актуалната година - с към 2,4% в еврозоната и с 2,7% в Германия.

Главният икономист на Комерцбанк Йорг Кремер даже счита, че ЕЦБ е главният мотор на инфлацията, тъй като изкупувайки държавни облигации, тя вкарва прекалено много пари в обращение. Директорът на Института за стопански проучвания (ifo) Ханс-Вернер Зин счита, че в средата на 2022 година ще се появят и нови резултати, които да подсилят увеличението на цените: " Хората се опасяват, че всичко ще нараства още повече и в очакване на този резултат купуват авансово разнообразни артикули. Повишеното търсене пък в допълнение подвига цените и се появява заплаха от влизане в серпантина от растящи цени и претенции за повишение на заплатите ", споделя икономистът в изявление за " Ди Велт ".

А заплатите?

Някои икономисти даже се притесняват от развития, сходни с тези през 1970-те години, когато синдикатите използваха инфлацията като мотив, с цел да желаят покачвания на заплатите с до 14%. Нещо сходно се случи и през 1990-те. Ето, че и в този момент към този момент се обрисуват първи нараствания на заплатите: синдикатите съумяха да договорят повдигане на заплатите в обществения бранш с 2,8% и еднократно заплащане от 1300 евро при започване на 2022 година.

Колко бързо може да се влезе във възходящата серпантина на цени и заплати - това към този момент се вижда в Съединени американски щати. Там трудовите разноски се усилват все по-бързо. " Очертава се и сериозна наклонност за повишение на цените ", споделя основният икономист на Комерцбанк Кремер.

В Германия също има белези за сходно развиване. В тази връзка: дано си напомним какъв беше така наречен резултат на бутилката с кетчуп.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР