Дълго време Германия и Франция спореха за правилата за износ

...
Дълго време Германия и Франция спореха за правилата за износ
Коментари Харесай

Германия и Франция сключили таен пакт за износа на оръжие?

Дълго време Германия и Франция спореха за разпоредбите за експорт на взаимно създаденото от двете страни въоръжение. Според информация на водещото немско издание Der Spiegel двете страни са подписали скришен пакт, който контролира оръжейния износ. В него Берлин наподобява е направил огромни отстъпки пред Париж, акцентират от редакцията, представени от " Фокус ".
За какво става въпрос? Германия е предоставила на Франция необятна независимост за продажба на взаимно създадени оръжейни системи на трети страни. Това е резултатът от скрито съглашение, реализирано от държавните управления в Берлин и Париж на 14 януари тази година. „ Страните няма да се опълчват на прехвърлянето или износа към трети страни ", се споделя в съглашението, с което разполага Der Spiegel. Документът от две страници, написан на британски език, е озаглавен „ Френско-германското индустриално съдействие в защитата - общо схващане и правила на продажбите ".
Става въпрос за взаимни планове като планувания танк, който Франция и Германия желаят да развиват дружно. В продължение на месеци Париж и Берлин твърдяха, че след това германците ще имат право да постановат несъгласие на френски покупко-продажби с сътрудници като Саудитска Арабия.
В тайния пакт обаче не се приказва за никакво несъгласие. Само в случай че директните ползи или националната сигурност са застрашени, един от сътрудниците може да възрази против планувана договорка за експорт на оръжейните системи.
Споразумението добавя новия френско-германски контракт, подписан от канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон в края на януари в Аахен. В контракта износът на оръжие съдържа единствено общото предложение, че следва да бъдат наложени общи правила за продажбата на оръжията.
В спомагателния документ сътрудниците се спогаждат да се осведомят взаимно „ овреме ", ако възнамеряват експорт на оръжие за страна отвън НАТО. Ако се стигне до спор, в границите на два месеца Берлин и Париж ще проведат „ диалози на високо ниво за замяна на отзиви и търсене на други възможности ", гласи текстът на съглашението, в който е реализирано единодушие за основаването на „ непрекъснат орган " за съветване по съществени въпроси на износа.
Федералното държавно управление в Берлин е отказало да разяснява поверителния документ. Държавният министър на външните работи Михаел Рот съобщи пред изданието: „ Още по-близкото френско-германско съдействие предлага опцията Европа да стане по-суверенна, само че и ние ще би трябвало да вършим взаимни отстъпки по този въпрос. Обединена Европа не може да значи всяко национално решение автоматизирано да се ползва едно към едно ".
Министърът на защитата Урсула фон дер Лайен също изрази своята неприкритост за компромис с Франция. В по-ранно изявление тя настоя Европа да „ създаде общи етични стандарти и принципи” в разногласието за износа на въоръжение. Но би трябвало да се прояви подготвеност за компромис. „ Настояването за оптимални позиции не основава мощна общественост ", напомня изданието думите й.
Вечният въпрос остава: Ще получи ли Париж право да продава оръжия на Саудитска Арабия? Германия и Франция са доста надалеч една от друга в гледните си точки за износа на оръжие. Докато Париж преглежда продажбата на оръжия в целия свят като стопански фактор и заради тази причина среща голяма политическа поддръжка, то Берлин организира по-рестриктивна политика. Всяка обособена доставка отвън НАТО би трябвало да получи утвърждение от Федералния съвет за сигурност.
Особено спорни сега са оръжейните доставки за Саудитска Арабия. Докато Германия спря осъществяването на към този момент подписани контракти (заради убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги), Париж не вижда причина да не продължи да доставя оръжие на саудитците, напомнят от редакцията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР