Дълго време Финландия и Швеция бяха военно неутрални, но заплахата

...
Дълго време Финландия и Швеция бяха военно неутрални, но заплахата
Коментари Харесай

Австрия е била и ще си остане неутрална”. Дали?


Дълго време Финландия и Швеция бяха военно неутрални, само че опасността от Русия е на път да ги вкара в НАТО. Подобен спор към този момент се води и в неутрална Австрия, само че там изгледите за триумф са доста по-малки. Защо?

За канцлера на Австрия Карл Нехамер всичко е ясно. " Австрия е била неутрална, е неутрална и ще остане неутрална ”, сподели той малко преди да срещата си в Москва с Путин, която не реализира нищо. Неуспешен е и опитът на австриеца да неглижира полемиката в личната си страна за нейния неутралитет – дебатът в алпийската република просто не стихва.

Петдесет известни австрийски общественици в това време излязоха с отворено писмо до президента на страната Александер ван дер Белен. В него те приканват за това самостоятелни специалисти да преценяват дали е още в крайник с времето. Причината - съветската война против Украйна е последното предизвестие към свободния свят, към който Австрия също принадлежи.

Австрийската войска ще бъде осъвременена
Редакцията предлага
Валтер Файхтингер, някогашен бригадeн военачалник от армията и специалист по въпросите сигурността, е подписал апела. " Трябва да се освободим от този мит, че щом сме неутрални, няма потребност да харчим доста. В тези рамки мислехме беше през последните няколко десетилетия ", споделя той. Но през днешния ден към този момент е друго.

Че не излизат сметките с по-ниските разноски за защита при неутралитет демонстрира и това, че австрийската военна министърка Клаудия Танер в този момент желае да похарчи спомагателни 10 милиарда евро за модернизиране на това, от което в Австрия са пестили през последните години. Освен това страната ще се стреми най-малко да се приближи до равнищата в страните от НАТО, които е. През идващите няколко години Австрия ще заделя за тази цел по 1,5 % от Брутният вътрешен продукт.

75% от популацията е за неутралитет

Това обаче не трябва да трансформира нищо във връзка с неутралния статут във военно отношение, прецизира Танер. " В края на краищата ние знаем отношението на австрийците към неутралитета - то е доста повече от това, което е записано в конституцията. То е в сърцата на австрийците! ", твърди министърката от Австрийската национална партия.

Актуални изследвания на публичното мнение удостоверяват това. В началото на май три четвърти от интервюираните австрийци са били срещу присъединението на страната им към НАТО.

Опозицията също е за опазване на неутралитета

Австрийската национална партия, която ръководи дружно със Зелените, също отхвърля, както и опозицията – въпреки и причините им да се разнообразни. Лидерът на дяснопопулистката Партия на свободата Херберт Кикл бърза да извлече и той изгоди от тези настройки на австрийците: " Защото не желая това да се случва – споделям ви го като фамилен човек, напълно почтено – на моя наследник и на момчетата, които се записват в армията, да им се постанова да участвят във война под командването на НАТО някъде по света, под какъвто и да е претекст. "

Кикл визира сензитивна тематика, даже и съзнателно да отъждествява " защита ", какъвто е дефинираният смисъл на съществуването на съюза НАТО, с " война ".

От Социалдемократическата партия означават, че " неутралитет " значи Австрия да продължи да дава значим принос, да вземем за пример като хазаин на договаряния за разрешаване на спорове.

Неутрални единствено военно

Резултатът от гласуването във финландския парламент за участието в НАТО

Канцлерът Нехамер държи да е ясно, че става дума само за боен неутралитет. Извън това Австрия напълно не е неутрална, и най-много що се отнася до европейските полезности. Въпреки това 50-те създатели на отвореното писмо считат, че това единствено издига неутралитета на Австрия до " някакъв ненарушим мит ". Други пък избират да приказват за " лъжата на живота ", подхранвана от страната. През 1955 година тя е била значима за обезпечаването на независимостта и неделимостта на Австрия след годините на окупация след Втората международна война. Но Австрия е могла да подходи и иначе – доста преди в този момент.

Дискусия на 20 години

Началото на този спор беше подложен преди повече от 20 години от човек, който – също като Нехамер – носеше отговорност. През 2001 година тогавашният австрийски канцлер Волфганг Шюсел съпостави австрийския неутралитет със световноизвестните австрийски бонбони " Моцарткугелн ”: всеки може да ги харесва, без обаче да е наложително. " Старите шаблони, без значение дали са бонбони или неутралитет, към този момент не работят в комплицираната действителност на 21-ви век ”, сподели тогава той.

Днес е видно, че почналият тогава спор за " митологичния ” неутралитет сигурно продължава.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР