Дългът, любовта към Отечеството, безсребърничеството, саможертвата в името на свободата

...
Дългът, любовта към Отечеството, безсребърничеството, саможертвата в името на свободата
Коментари Харесай

Йотова посети Клисура по повод честването на 146 години от Априлското въстание

" Дългът, любовта към Отечеството, безсребърничеството, саможертвата в името на свободата накараха " лудите глави " на Априлската епопея да се хвърлят в битката. За да стигнеш до пътя на същинската независимост, би трябвало да си свободен в душата и мислите си . " Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова, оповестяват от пресцентъра на президента. Тя посети Клисура във връзка честването на 146 години от Априлското въстание.

" Черешовото топче се трансформира в знак освен на китна Клисура, а на цялата борба, на национално-освободителното придвижване, което е венецът на Българското възобновление и накара Европа и светът да заговорят за един дребен народ в далечната и необятна Османска империя, който има право на своята независимост и самоопределяне ", добави Йотова.

" Днес почитаме саможертвата, в минутата на сведени глави се събира цялата благодарност и поклонение пред тези, които дадоха най-милото - живота и младостта си . Героите на национално-освободителното придвижване бяха на възрастта на нашите деца - 20-30-годишни. Те имат своите имена, за нас, българите, не са просто " някакви хора ", съобщи вицепрезидентът.

" Учебниците ни, доста поети и писатели описват за тези същински герои. Всички знаем описанието на Бенковски, който единствено с една дума можеше да поведе хиляди хора след себе си. Всички знаем за Волов - красивият, образован и безмълвен младеж, чиято дума на две не ставаше. Всички знаем за Каблешков - огромният уредник и героят, който избра гибелта пред унижението ", сподели в речта си Йотова.

Тя добави, че въпреки и 146 години по-късно пламъкът на националния блян не е изгаснал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР