Далеч по-ненаказуемо, далеч по-безопасно и далеч по-печелившо е да се

...
Далеч по-ненаказуемо, далеч по-безопасно и далеч по-печелившо е да се
Коментари Харесай

Прокуратурата предлага законови промени срещу контрабандата на цигари

Далеч по-ненаказуемо, надалеч по-безопасно и надалеч по-печелившо е да се занимаваш не с произвеждане и разпространяване на наркотични субстанции, а с произвеждане и разпространяване на безакцизни артикули, по-специално цигари. Шансът да бъдеш осъден е прекомерно невисок.

Това съобщи основният прокурор Сотир Цацаров, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Цацаров взе присъединяване в съвещанието на Комисията по наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата, където срещна народните представители с резултатите от противодействието на незаконното произвеждане, разпространяване и търговия с цигари.

За да очертае мащабите на това отрицателно събитие, основният прокурор Сотир Цацаров напомни последните няколко случая на разрушени незаконни заводи в разнообразни градове на страната и техните механически благоприятни условия. Той акцентира, че те всички са били оборудвани с съвременни машини и цели потони линии, които са мобилни, т.е. могат да бъдат преместени от един град в различен, а и в друга страна. Две от фабриките даже са употребили за служащи непознати жители от някогашни руски републики.

P:6548876

„ Във всички тези случаи се работи по обвинявания главно за данъчни закононарушения, като главната норма е тази на член 234 на Наказателен кодекс. Според нея е планувана наказуемост на лица, които продават или държат акцизни артикули без бандерол. Думата „ създава “ като форма на изпълнителното действие липсва “, обясни Цацаров пред депутатите.

Именно това е първото предложение на прокуратурата – за незаконното произвеждане на акцизни артикули законът също да планува директно наказване. „ Един подробност, който наподобява колкото смехотворен, толкоз и действителен “, аргументира се основният прокурор.

Второто предложение на държавното обвиняване за нормативни промени включва диференциране на наказателната отговорност.

„ Ако приемете, че би трябвало да има наказване за произвеждане, то би трябвало да бъде надалеч по-високо, а една стъпка по-ниско да бъде за разпространяването и държането. Предлагаме да бъде въведена наказателна отговорност и за подготвяне към произвеждане на акцизни артикули без бандерол “, добави още Цацаров.

Според него огромен е казусът и със пазара на машини за произвеждане на цигари, който у нас е изцяло свободен, само че би могъл да се ограничи с въвеждането на лицензионен режим. „ За да произведете цигари, ви трябват машини. Тук не става дума за занаятчийско произвеждане. Тук става дума за промишлено произвеждане в цялостния му потенциал “, добави още основният прокурор във връзка с разрушените заводи в страната.

От своя страна новоизбраният министър на вътрешните работи Младен Маринов увери, че институциите ще продължат усилената си работа по противопоставяне на това закононарушение и обърна внимание на търговията с нарязан тютюн. „ С предложенията, които основният прокурор изнесе, ще бъдат дадени лостове за влияние и ще бъде реализиран сериозен резултат. Цацаров разяснява и настояването за изгонване на Цветан Василев. Процедурите в съда не престават без решение всъщност. Подобен случай на екстрадиция не съм виждал. Считам, че това е резултат освен на фактори, които са в сръбския углавен закон, съобщи тойпо мотив бавещата се екстрадиция на Цветан Василев.

„ При всички извънредно правилни връзки с сътрудниците от сръбската прокуратура мисля, че забавянето със случая „ Цветан Василев “ на моменти е вън от техните благоприятни условия и пълномощия. Това закъснение, на което сме очевидци, е извънредно за който и да е случай на интернационалната правна помощ. С риск да бъда укорен ще кажа, че за мен то е резултат на напълно различен вид въздействие и то е политическо “, счита Сотир Цацаров.

Главният прокурор разяснява и някои други тематики от страната. Една от тях бе мнението на президента Румен Радев, че обществото реагира сериозно на това Младен Маринов да заема поста на министър на вътрешните работи, по която основният прокурор счита: „ Оценката на президента е политическа, аз политически оценки не давам. Мога да дам професионална. Като човек, с който работя всекидневно, за Младен Маринов мога да кажа с чиста съвест две думи – отличен експерт “.

Цацаров засегна и тематиката за нуждата от кадровото подсилване и възстановяване на сградния фонд на Специализирания углавен съд и Специализираната прокуратура, с цел да може да правят умерено работата си поради натоварването им с каузи./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР