Дълбоко в нигерийските дъждовни гори някога съществува огромен град, заобиколен

...
Дълбоко в нигерийските дъждовни гори някога съществува огромен град, заобиколен
Коментари Харесай

Най-голямото чудо на Африка, за което никой не е чувал

Дълбоко в нигерийските дъждовни гори в миналото съществува голям град, заобиколен от огромна пръстеновидна стена и трап.
Построено през Средновековието, това велико африканско кралство е по-голямо от доста модерни градове от времето му, като Багдад, Кайро или Рим.
И въпреки всичко нищо от него не оцелява през днешния ден, с изключение на крепостната стена - толкоз голяма конструкция, че структурата й е по-сериозно достижение, в сравнение с Голямата пирамида в Гиза. BBC го назовава " най-големият независим паметник в Африка ".

Ередо на Сунгбо съставлява трап и крепостна стена, които дружно се движат в кръг по продължение на към 160 километра. Обхващат повърхност от повече от 4000 квадратни километра.



Пръстенът се издига на 21 метра от дъното на рова. Стените му са извънредно гладки, само че през днешния ден са покрити с мъх и пълзящи растения. Над него дърветата се огъват от двете страни, трансформирайки рова в тъмнозелен тунел през гората.
" Така, както е обхванат в растителност, можете да се озовете в него, преди да разберете, че е там ", написа Барнаби Филипс от BBC. Когато посещава Ередо през 1999 година, лидерът му би трябвало да проправи път през джунглата.



Археолозите имат вяра, че Ередо е издигнат преди хиляда години, с цел да служи като гранична стена на античното царство Иебу. Самото то е доста малко познато, с изключение на поради връзката му с Биликису Сунгбо - неговия всесилен държател и бездетна вдовица, за която локалните имат вяра, че не е никой различен, с изключение на именитата Савска кралица.
Тази последна част явно е мит, защото съществуването на Биликису Сунгбо и именитата Савска кралица са разграничени от най-малко 2000 години.
Ерендо на Сунгбо се намира единствено на час път от град Лагос, само че малко локални, да не приказваме за външни лица, са чували за него, а още по-малко са го посещавали. Дори нигерийските археолози не са въодушевени да изследват мястото.



Интересът към Ередо се разпалва за малко преди към две десетилетия, когато екип от нигерийски и английски археолози, ръководен от доктор Патрик Дарлинг, сполучливо разказва структурата. Оттогава той е потопен в гората, настрана от погледите на научната общественост и туристите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР