Дъглас Адамс създава мистерията с абсолютното число 42. В култовата

...
Дъглас Адамс създава мистерията с абсолютното число 42. В култовата
Коментари Харесай

Дъглас Адамс и загадката на числото 42

Дъглас Адамс основава мистерията с безспорното число 42. В паметната си книга „ Пътеводител на галактическия стопаджия “ писателят акцентира, че отговорът на всички въпроси за Живота, Вселената и въобще всичко съществуващо, е тъкмо 42.

До края на живота си обаче той отхвърля да разкрие по какъв начин тъкмо е стигнал до този извод. Съществуват голям брой теории и догадки за това, които са били популяризирани още до момента в който Дъглас Адамс е бил жив и самият той не криел, че огромна част от тях са просто смехотворни.

Една от догадките е, че чрез цифрата 42 създателят отдава респект на обичания си публицист Луис Карол, който също много постоянно го употребява в творбите си. Според друга доктрина въпросното число е тясно обвързано с обичайното число на тибетските владетели и в действителност е отпратка към тях.

Съществуват и много по-опростени теории за избора на Дъглас Адамс кое да е безспорното число в романа му. Според множеството от които това е най-обикновена смешка с главната система, която се състои от тъкмо 13 цифри. Факт е обаче, че писателят е прецизен до придирчивост, когато става въпрос за избора си на цифри и думи, с които да борави в творбите си.

Затова е несъмнено, че и решението му да се спре навръх 42, не е инцидентно. Специалистите, които се занимават с творчеството на Дъглас Адамс разкриват, че той не се бои да прави заемки от други създатели. Именно в една такава заемка може би се крие и истината за цифрата 42.

Става въпрос за книгата на Уелш – „ Hitch-hiker’s Guide to Europe “, в която се споделя, че решението на най-голямата главоблъсканица в действителност е разочароващо. „ Съвпадение “ или не, никой не може да каже сигурно. Но това съвпадане се намира навръх 42 страница.

Източник: chudesa.net
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР