Дафиновите листа придават прекрасен специфичен вкус на ястията. Неслучайно дафиновият

Дафиновите листа придават прекрасен специфичен вкус на ястията. Неслучайно дафиновият ...

Страхотните ползи за здравето от дафиновия лист

Дафиновите листа придават прекрасен специфичен вкус на ястията. Неслучайно дафиновият лист е така широко залегнал като подправка в традиционната българска кухня. Имаме още много причини обаче да го включваме в ястията си, различни от страхотния вкус.
Кои са ползите за здравето от дафиновия лист?

Подобрява храносмилането
Дафиновите листа имат благотворен ефект върху стомашно-чревния тракт като едновременно подобряват работата на червата и стимулират уринирането, тъй като са естествен диуретик. Органичните съединения в дафиновия лист успокояват раздразнен стомах, раздразнени черва при хроничен колит и цьолиакия.
Лекува дихателни проблеми
Етеричното масло от дафинов лист има много мощни свойства за горните и долните дихателни пътища. Намажете гърдите с малко масло за през нощта и ще усетите облекчение в дишането при грипни и простудни инфекции.

Грижа за косата
Дафиновият лист подобрява здравето на космените фоликули и премахва пърхота. Сварете няколко дафинови листа и изплакнете косата след шампоана с отварата. Фитохимикалите в дафиновия лист успокояват скалпа и премахват гъбичките, причиняващи пърхот.

Има противовъзпалителен ефект
Едно от най-силните качества на дафиновия лист е неговата способност да потиска възпаленията. Разтриването с отвара от дафинов лист или с етерично масло помага при артрит, мускулни болки, възпалени стави, разтегнати сухожилия.

За здраво сърце
Кафеевата киселина в дафиновия лист е важно органично съединение, което подкрепя функциите на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Подпомага капилярите на крайниците и понижава холестерола.

Намалява риска от рак
Дафиновият лист е много богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Намалява тревожността и стреса
В дафиновия лист се намира съединението линалол, открито още в босилека и мащерката. Това вещество потиска хормоните на стреса и подобрява психическото и физическо здраве в дългосрочен план.

Помага в контрола на диабета
Страдащите от диабет тип 2 обикновено имат инсулинова резистентност. Дафиновият лист успешно подобрява чувствителността на клетките към инсулина като балансира нивата на кръвната захар.

Източник: bulnews.bg