Дафиновите листа придават прекрасен специфичен вкус на ястията. Неслучайно дафиновият

...
Дафиновите листа придават прекрасен специфичен вкус на ястията. Неслучайно дафиновият
Коментари Харесай

Страхотните ползи за здравето от дафиновия лист

Дафиновите листа придават прелестен характерен усет на ястията. Неслучайно дафиновият лист е по този начин необятно залегнал като фалшификация в обичайна българска кухня. Имаме още доста аргументи обаче да го включваме в ястията си, разнообразни от страхотния усет.
Кои са изгодите за здравето от дафиновия лист?

Подобрява храносмилането
Дафиновите листа имат благоприятен резултат върху стомашно-чревния тракт като по едно и също време усъвършенстват работата на червата и подтикват уринирането, защото са натурален диуретик. Органичните съединения в дафиновия лист успокояват нервиран корем, раздразнени вътрешности при продължителен колит и цьолиакия.
Лекува дихателни проблеми
Етеричното масло от дафинов лист има доста мощни свойства за горните и долните дихателни пътища. Намажете гърдите с малко масло за през нощта и ще усетите облекчение в дишането при грипни и простудни инфекции.

Грижа за косата
Дафиновият лист усъвършенства здравето на космените фоликули и отстранява пърхота. Сварете няколко дафинови листа и изплакнете косата след шампоана с отварата. Фитохимикалите в дафиновия лист успокояват скалпа и отстраняват гъбичките, причиняващи пърхот.

Има противовъзпалителен резултат
Едно от най-силните качества на дафиновия лист е неговата дарба да потиска възпаленията. Разтриването с запарка от дафинов лист или с етерично масло оказва помощ при артрит, мускулни болки, възпалени стави, разтегнати сухожилия.

За крепко сърце
Кафеевата киселина в дафиновия лист е значимо органично съединяване, което поддържа функционалностите на сърдечния мускул и кръвоносните съдове. Подпомага капилярите на крайниците и намалява холестерола.

Намалява риска от рак
Дафиновият лист е доста богат на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали.

Намалява тревогата и напрежението
В дафиновия лист се намира съединението линалол, намерено още в босилека и мащерката. Това вещество потиска хормоните на напрежението и усъвършенства психическото и физическо здраве в дълготраен проект.

Помага в контрола на диабета
Страдащите от диабет вид 2 нормално имат инсулинова устойчивост. Дафиновият лист сполучливо усъвършенства чувствителността на клетките към инсулина като балансира равнищата на кръвната захар.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР