Да започнем с вид обръщение към всички инепти, коментирали Истанбулската

...
Да започнем с вид обръщение към всички инепти, коментирали Истанбулската
Коментари Харесай

Res XLVI: Русофилите и Юлия Кръстева

Да стартираме с тип послание към всички инепти, коментирали Истанбулската спогодба: да забраним ли и “Фиделио ”, единствената опера на Бетовен? Там Леонора се преоблича като мъжа Фиделио, с цел да избави брачна половинка си Флорестан от пандиза. Защо тоя педал Бетовен (плюс създателите на либретото Йозеф Зонлайтнер и Жан-Никола Буйи) по този начин ни обърква най-вероломно и джендърски?

***

Да забраним и Върджиния Улф? Щот тя нещо там правила в Сейнт Айвз Бей в Корнуол, до момента в който следила фара Годреви, до момента в който подготвяла бъдещия си спокоен протест? Да забраним и нейната Блумзбъри Груп, щот там са се обсъждали невероятни (досега и у нас) неща като правата на дамите?

***

Are we The Cowardly Lion, after all?

***

Що да не забраним и лейди Макбет от Мценска околия – щот Катерина Измайлова убива тъста си и си намира ухажор?

***

Държавата на лимитираните благоприятни условия? Не, по-скоро страната на лимитираните с благоприятни условия.

***

Но към нашите същински неволи, продуцирани от настоящето ръководство. Отделно от неналичието на квалифицирана работна ръка, визия за обучение, здравна система, сигурност, приходи и така нататък, получавате гербаджийски мозъци, които са като Пентиум 2 – при две едновременни команди “мисленето ” им блокира.

***
March Madness по български: ето ви образец с дедесарите-гинки на Борисов за ЧЕЗ. Уж страната не може да се меси сред две частни компании, само че ненадейно желае да взе участие, обаче некви гадове пречат, затва ненадейно сякаш няма интерес от договорката, ма де факто една скрито одържавена банка (спасена с държавни пари наскоро) щяла да взе участие, ма в действителност нямало да взе участие, щот държавната ББР твърди, че и тя нямало, хем необвързана, хем с “ангажименти ”... Триадата Борисов-Пеевски-Цацаров и тук счита всички ви/ни за идиоти. И с помощта на болшинството идиоти, съумява.

***

Борисов, еднокнижният “повелител на Западните Балкани ” ( “международният водач ”, който даже не може да попита къде е тоалетната на непознат език, а единствено да измучи като Алековия воин нещо в жанр “где е това ”) го е боязън да не го удари отново токът.

***

Тук дори не става дума за опробриуми като да се взе участие в търгов “прозорец ” от 5 часа за 90 милиона. Но по този начин и става, до момента в който вниманието е захласнато от катастрофични нелепости, в това число и за нова международна война.

***

Световна война на простотията против авторството (auteurship anyone?), провокирана от достъпа на плебса и прекариата до тип медиа, по целия свят. Тя бушува най-малко от 15 години насам. У нас е извоювана изрично преди най-малко десетилетие, и заплащането на “репарациите ” занапред следва.

***

А какъв брой е просто, г-да русофили: можем умерено да обичаме Русия и всичко съветско, до момента в който в това време ненавиждаме квази-постимперското съветско-путински-кагебистко “възраждане ” там, което не може да съществува без архивраг. Докато - де факто - крепостничеството си стои.

***
Специално за вас – Треплев: “Нужны новые формы. Новые форми нужны, а если их нет, то лучше ничего не нужно... Человек умный, простой, немножко, знаешь, меланхоличный... Теперь он пьет одно только питие и может любить только немолодых ”. Чехов като че ли ви е описал в “Чайка ” още през 1896.

***

Коалицията ГЕРБ-OП-БСП-ДПС е “стабиуна ”, съвсем като оня антагонист в пернишкия анекдот, който първо набил протагонистката, и едвам тогава тя го харесауа.

***

Най-трогателните са “патриотите ” – рекетират “повелителя ” и даже избрани бизнеси, и се наместват на от ден на ден хранилки. На този декор Валери наподобява като единствения Вазов вманиачен, който се осмелява да стачкува (включително против лъжливите лотарии). Дано не го обесят на касапницата.

***

В същото време знакови вложители се изтеглят от гербаджийско-коалиционната кочина, с приятелското смигване на сякаш левите от Българска социалистическа партия и под благия взор на Агата. Не Агата Кристи, нали.

***

Как не се откри най-малко един различен наш “Мопасан ”, който да скочи и да каже, тая монстрозна Айфелова кула наскърбява моя Париж.

***

БГ-общество на незнанието и гнилата носталгия: по “соц ”-а и неговите окаяни (по Рада Москова) обществени придобивки. И никаква сензитивност по отношение на тоталното морално сриване на индивида като подобен. Смазващият завършек на 400 години подем, хуманизъм, просвещение и квото там; напряко ми идва да преразказвам Ленин, наблюдавайки настояща България: пока народ безграмотен, из всех искусств важнейшим для нас является телевидение.

***
Да сме наясно: при нас отпред са полуграмотни примати, надалеч от всевъзможен културен и най-много политически éclat. Още по-начело с шефа на българската планета на маймуните - с неговите анилинги към Самодържеца и Султана, плюс чистата търчи-лъжи политика. Обикновен хам, дет викат руснаците.

***

Но да – и към този момент започвам да се изтощавам да удрям “камбаната ”: на паразитите не им пука кво ше стане с гостоприемника.

***

Ненужници.

***

Безглави, само че еротични в мъничкото си съществуване на дребна просвета в долния десен ъгъл на Европа – това сме ние, като че ли като в “Paranonia ” на Дали.

***

Т. нар. “външна политика ” на Борисов: нещо като това френско “c`est Thérèse qui rit quand on la baise ”. Много съм “еприс ” по “философските ” афоризми, да. Да припомня още един: if you’re pussy, they fuck you. Къде е ботевският дух, който не желае да е pussy – и още по-добре, pussy whipped?

***

Най-трагичният миг в най-новата ни история? 17 юни 2001, когато Сакскобурготската незаконна група завоюва изборите. Всички беди, които ни се струпват от този момент и изяждат бъдещето на децата ни – от Борисов до Пеевски – са свързани с тази проклета дата.

***

А аз, тъй като съм от тима на felix qui potuit rerum cognoscere causas, подсещам, че няма потребност от никво развълнувано “диатрибе ”. Простотията на ГЕРБ към този момент ми се коства дефинитивно нетърпима (извън самия “тапир номер едно ”) – последният образец е “калинът ” Кирилов, който се базира на “граф Монте Кристо ” и бягството от замъка Иф. Само че, съвсем както своя изцяло необразован водач, и той не си е дочел – когато Дантес бяга, нито е граф, еле па “Монте Кристо ”.

***

Имаме незабавна потребност още в четвърти клас да се преподава “прозореца на Джохари ”, тъй като не сме нация per se, и е време да си го признаем. Нация е нещо, което – доминантно - припознава едни и същи цели; както сме били, да вземем за пример, през лятото на 1912, което води и до героизма в първата Балканска война. Днес сме “нещо като ” нация, в която междинният българин не припознава своя fellow българин като собствен. В развитите общества (макар и да не трябва да се абсолютизира), в случай че рангът на един субект не дава отговор на ранга му в друга сфера, това се счита за положително събитие, а не за проблем. Have a quiet think about that.

***

Нашият, български “свръх-Аз ”, за разлика от “оригинала ” на Фройд, страда от нещо трагично: липсва му възприятието за дълг. Ерго, ние се трансформираме единствено в Id: нация на инстинкта, а не на, хм, моралния императив.

***

Нация от “стабиуни ” рисувачи, а не от “поантилисти ” и “дивизионисти ”. Но за Джаксън Полък – идващият път.

***

А за Юлия Кръстева единствено шушукайки и с калпак в ръка, уважаеми г-да роби.

***

Domine, dirige nos.

Още на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov
NB! Адвокатът на OFFNews.bg припомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става единствено с категорично документално позволение от OFFNews.bg и създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР