Да започнем с един колеблив лъч светлина, защото понякога –

...
Да започнем с един колеблив лъч светлина, защото понякога –
Коментари Харесай

Res LV: What the fuck right now?!?

Да стартираме с един неуверен лъч светлина, тъй като от време на време – единствено от време на време - има и място за лайбницов оптимизъм: откакто доближи прага на негативна селекция, всяка държавно-мафиотска пирамида става жертва на вътрешновидово самоизяждане. Поне съгласно сътрудника Хофстеде, а той ги схваща тия работи, за разлика от наште провинциални „ социокултурни “ анализатори.
 Юлиан Вергов: Самообразованието, неналичието наизуст и отнетата приятност  Res LIV: Тъпите и грозните  Res LIII: Масовата приматизация
***

Защо ГЕРБ не удържат властта? Защото тези, които ги крепят де факто – мафиите-гилдии, енергийната, строителната etc., - стават все по-алчни. Все по-трудно се схващат за поръчките. Онези милиард и половина на Буци за “Хемус ” са опит да ги умилостиви, да тушира напрежението и да избута мандата.

***

Защо му е значимо да избута мандата до 2020, с изключение на очевидния отговор (и за какво този път не му излиза андрешковският пасианс да си подаде оставката)? Много просто – тъй като е подвластен и се задъхва сред всичките ползи, които го притискат. В този кратковременен интервал му следва систематизиране на огромни планове, с голямо значение за идущото десетилетие – Струма, Хемус, НКЖИ, концесията на летището etc.

***

Ма в действителност е просто: Буци държи
Всичко за Вашата сватба
патриотчетата (какво хубаво наименование!) с най-различни компромати. Прибавете и ЕНП-корумпетата, които крепят Буцевския режим, щот и те получават. Ерго, внезапна смяна не се обрисува.

***

А огромни елементи от Българска социалистическа партия са купени от Шиши (или от Орлинчо, на строго софийско ниво) – и нямат съвсем никакъв ход, с изключение на да имитират опозиционна активност, най-много посредством Елена Йончева (която гербаджийският тролетариат успешно прекръсти на “Милиончева ”). Елена е (беше?) превъзходен публицист, и тежненията й са изцяло разбираеми; въпросът, както нееднократно съм упорствал кантиански, е в моралния императив, който при нея – меко казано – избледнява. За сметка на упоритостта.

***

Буци е в цуг-цванг и няма положителни ходове – просто гледа къде има проблеми и незабавно “запушва дупки ”.

***

Докъм 2013 Безкнижния пращаше всички при Мустака за пари – от артистите до мафиите. И би трябвало да си даваме сметка, че КТБ се заграби освен от Шиши, само че и от Буци – посредством разните там “котараци ”. А най-забавното е, че и Българска социалистическа партия са в кюпа, тези сякаш претеристи. И в този момент не могат да вдигнат “висока топка ”, щот и
Всичко за Вашата сватба
те закусиха отлично от КТБ, изключително по времето на Орешарски.

***

Президентът. Съчувствам откровено на сътрудника, другар и fellow intellectual Иво Христов, комуто се наложи в зрелост да си играе с кукли. Неговата кукличка в никакъв случай не е желала действително да бъде президент, счита го за елементарна стъпка към това да стане – вероятно - идващия Борисов. Т.е. сега просто вика “мама ”, даже без да я натискаш по корема. The horror, the horror.

***

А трагичната истина е следната: нямаме квалифицирана работна мощ, и българският бизнес прави “бизнес ” най-вече посредством властта, като че ли сме някаква полуизточна сатрапия. Вместо да развиваме конкурентни производства (като Чехия, Полша и даже Румъния), само “усвояваме ” еврофондове. Т.е. крадем и се надяваме, че ще ни се размине. Но сметката се задава като буреносен облак.

***

So it goes.

***

Разбира се, казусът е в неналичието на прословутите checks and balances – няма механизъм за надзор. Нито цивилен, нито – уви – прокурорски.

***

Хората на ГЕРБ, чието приблизително IQ е двуцифрено, още не могат да измислят по какъв начин да крадат от програмата “Наука
Всичко за Вашата сватба
и обучение за образован напредък ” – щот не е асфалт, бетон или воден цикъл. Затова и въпросната стратегия е “на трупчета ”.

***

Буци е в положение на “total turmoil ”, дет вика Джоузеф Камбъл. Пожертва даже обичания си “син ” Московски, който – отвън персоналната му покруса и де факто закононарушение, - беше главната “калинка ” за обири.

***

Хайде да обобщим: големият шанс на ГЕРБ в последните десетина години се дължи на нещо доста просто: Европа беше в напредък. И да си дадем сметка, че тихото им споразумение с Българска социалистическа партия и изключително Движение за права и свободи не сътвори нищо, никакво икономическо развиване на тази страна.

***

Не просто “краднеха ”, дет викаше починалата ми шопска баба; незабелязано (ви) откраднАха самото бъдеще.

***

Понякога, единствено от време на време, ми се коства, че имаме още единствено един късмет: тъй като и „ богоборците “-либерали, и прясно излюпените „ консерватисти “ (които обичат да си служат най-вече с фактоиди), са тип асимптота.

***

So it goes.

***

Сегашната власт се държи като епифеномен на себе
Всичко за Вашата сватба
си: тя хем е първична по същността си (след близо десетилетие простотии), хем е by-product на самата себе си. Шизофренно на пръв взор, само че в действителност – след всички поклони на Безкнижния към искащите, – напълно (по стагиритски) разумна.

***

Като казахме “Безкнижния ”: неотдавна той проболта, че организация “Рога и копита ” давала, че ГЕП водела с 20% пред (огледалния си образ) Българска социалистическа партия. Да не би да е прочел втора книга?! (оцъклено човече)

***

Тайлър, Дъ Криейтър като че задава въпроса на въпросите, подобаващ и за нас през 2019: what the fuck right now? И още: дали е по-достойно да понясаш дъжда от камъни и от стрели на злобната българска орис в последните десетилетия, или, недоволен с меч в ръка против море от страдания, да сложиш завършек на всички тях, най-малко в личния си FB-профил? (усмихнато дребосъче, усмихнато човече)

***

Относно ГЕРБ и техните мандати, да бъдем оптимисти и да се облегнем в някакъв метасмисъл на прословутата three-hit theory в маркетинга – която упорства, че оптималният брой визии на дадена реклама (за да може клетият облъчен да се „ научи “ на даден бранд)
Всичко за Вашата сватба
е три пъти: първият път цели облъченият да разбере за кво става дума, вторият – да покаже преимуществата на продукта, а третият – да внуши изгодите от него. Да се надяваме (against hope), че четвърти път няма да има.

***

Защото парадоксът към този момент става непосилен и доближава неназоваеми висоти. Вземете единствено „ плана “ за кандидатура за международно по футбол на Балканите – Кралев (в случая) по нещо наподобява на Остап във Васюки. С тази разлика, че очевидно е прехранен. (И за надебеляването му, безусловно и преносно, може да се напише цялостен Билдунгсроман.)

***

“В момента най-корумпираните приказват за корупция ”, сподели главатарят Буци пред гербаджийското племенно сборище, като не си даде сметка, че тъкмо в този миг той приказва за корупция. Freudian slip, anyone?

***

Само постструктуралистите Цецо и Валери Божинов го надминават в дискурса.

***

So it goes.

***

А той, Безкнижния, без да знае, в действителност ви предлага всеки идващ ден от това ръководство да е AF.

***

Варна – Ню Васюки?

***

Гледам, че всички там нещо стават консерватори. Но (почти) всеки от тях е по-скоро berk, а не Burke, в случай че ме разбирате. Особено дебютиращите, млади, отчайващи berks.

***

Белата Златка (има ли по-долно нещо от Сидеров в българската политика, в случай че не броим Бареков, и несъмнено, Борисов?) не харесва Европейски Съюз и, в случай че съм наблюдавал вярно меандрите му, ни желае в Евразия. Тогава за какво ще се кандидатира за евродепутат на изборите? И не е ли време почистването да почне от архибоклука? Porco Dio.

***

Пардон, има и същинско дъно: Българска социалистическа партия. Те също ненавиждат Европейския съюз (до степен, в която се раздалечиха от своя втори максимален неуспех - Станишев), само че ще вземат участие на евроизборите. Porca Madonna, в случай че ме разбирате.

***

(Златката, прочее, разсмива нас, музикантите, с несъщото си тракане на drumkit, и никой не схваща, че това е като че ли детенце да почуква на барабанчета. И това в светлината на различен българин - Юрий Коцев, барабанистът на „ Ахат “, за който продуцентът на „ Дийп Пърпъл “ в Съединени американски щати сподели, че е единственият, който не се отклонява и на йота от компютърния клик. Включително Иън Пейс и починалия Коузи Пауъл. Anyways.)

***

Българска социалистическа партия: в случай че бях по-лабилен, щях да кажа, че тази долна сган и мръсна пяна би трябвало да бъде изметена и да се появи млада, модерна и перспективна левица, която не е нахален правоприемник на едни от най-големите нарушители в най-новата ни история. Но не съм.

***

Хайде отново за тъпите и умните страни: първите следват събитията на правилото на втория ум, а вторите ги плануват, доколкото е допустимо.

***

So it goes.

***

Retaliation in advance, дет вика пластмасовият воин Джак Рийчър: само че няма, няма кой.

***

Моят другар Стефан Цанев споделя: „ Преди посредством страната владееха парите, а в този момент, посредством парите, владеят страната “. Помислете.

***

Според Фандъкова – този самоковски гербаджийски „ демуирг “, който трансформира нашия град в перманентна ремонтна кочина, - „ всеки човек имал друг усет “. Не, госпожа жалко копеле, усетът се възпитава. Но не и посредством „ аз съм елементарен и вие сте елементарни “.

***

Нашият светец не е Иван Рилски. Нашият би трябвало да е Jude The Apostle, patron saint of lost causes.

***

Борисов Безкнижния, този чеховски брачен военачалник в българската политика.

***

Много е просто: би трябвало да има публичен контракт, който обаче да работи. Щот другояче сме онази lawless state в „ Левиатан “ на Хобс. А Хобс в действителност ни приказва за политически ред на гражданско общество; оттова и „ публичния контракт “, т.е. ние всички да се съгласим, че отдаваме изконните си права на властта, която ни дължи спазването на закона. И в случай че публичният контракт ненапълно ни лимитира свободата, то е тъй като би трябвало да ни пази от това, което Хобс назовава ”the evils of lawlessness ”. В този смисъл Хобс би трябвало да е консерватист, тъй като предписва властта да бъде дадена на един човек; даже тиранът е за предпочитане пред “chaotic society ”. Но дали е по този начин?

***

Разбира се, Лок и ненапълно Русо желаят надалеч по-егалитарна система; те мечтаят за свят, в който тираничното и неефективно ръководство може да бъде сменяно от/чрез плебса. (The consent of the governed to protect natural freedoms, giving them civil rights, including the right to remove tyrannical or ineffective government).

***

Ако не друго, ГЕРБ направиха по този начин, че плебсът (бившият пролетариат от всички страни, съединявайте се) се сплоти в „ правото “ си да постанова всеобщия усет като мерило.

***

So it goes.

***

И да наложи, без да желае, древногръцката политическа „ аблепсИя “ – простичко казано, да не можем като общество (или полис, „ товачевсичкисавСофия “) да забележим по надалеч от носа си. Трент Резнър, освен музикант, само че и мъдрец, ни предизвестява за същото още в “The Downward Spiral ” още през 1994 (когато към момента властваше разбирането на Фукуяма, че демократичната народна власт, най-общо, поставя “край на историята ”). Този албум на NIN ни е значим, по-голям даже от Куийн: той е, в случай че позволите, cohesive, willful and overpowering meditation, married to industrial corrosiveness, и в това време зависещ ненапълно на въздействието на Брайън Ино и Боуи в “Low ”.

***

Но за Куийн идващия път, когато ще ви оправя горчивия усет в устата от тази комерсиална нелепост, наречена “Bohemian Rhapsody ”, глобена от жадните за облага Мей и Тейлър. Фред, евентуално, се върти в гроба.

***

Ако Замятин е прав за това „ благотворно иго на разсъдъка “, то сглобката ГЕРБ-БСП-ДПС са изключителни либертини. Не мислите за бъдещето на децата си, като ги преизбирате. Гласувате с гъза си, с опрощение – в случай че въобще гласувате. Родее се с „ незаконна немарливост “.

***

А „ Демократична България “, бързам да кажа, са като Татяна и Онегин; бърз взор към това обединяване сега подсказва, че няма даже елементарна онтогенеза.

***

Фейсбук-демокрация, в която the pitchfork FB mob генерира тематики.

***

AF е “Anal Friday ”, за не-милениалите тук.

***

Гербаджийската власт сега де факто вкарва хипотеза за виновност – и никой, в това число упоменатата и объркана Демократична България, не стачкува жарко. А това ни трансформира, in a way, в Йозеф К.

***

Просташкият атлас на българската политическа мисъл отново е изправил плещи. A casebook study in cognitive disonance.

***

Този политически парадокс се дължи на вас. Вие гласувате за ГЕП. (Пардоне моа, ГЕРБ.) Помислете.

***

Помислете и над това на Хайтов: „ Ако е за трошене на тикви, сине майчин, хайде да ги трошим! “

***

Аз, като post-human, се противя същински на културата на съкращаване и краткост, част от културата на лесното.

***

Еклесиаст: „ Горко ти, земьо, по кое време царят ти е дете “ (10:16). Вие сте бедният, остарял, трагично безразсъден и беззащитен Едгар Дарби, и ще бъдете разстреляни в края, без значение, че в миналото съм предупреждавал.

***

So it goes.

***

Hors du temps, кво да се прави. Поредните там conneries, само че всички са в будна кома. Колкото и да го обливам с витуперации, резултатът е един: всякога, когато се сблъскаш с политиката в България, компулсивно ти се желае да се изкъпеш.

***

Политкартелът, политкартелът. Ще ми позволите следното питагорово наблюдаване: Борисов ви шиба откъм гърба без лубрикант (не вършиме връзка сред политкартела и отнетите благоприятни условия за порядъчен живот), само че вие все по този начин си го избирате.

***

Но да бъдем контекстуалисти: в случай че Флоренция е люлката на Ренесанса, би трябвало да признаем и друго - че е една от първите италиански републики, и че е люлка и на първите политически шикалкавения. Тъкмо по тази причина там изгрява и първият всемирски политически мъдрец – Макиавели, който в свойта „ Il Principe “ дава нелоши препоръки по какъв начин да се ръководи. Според него, напомням, от време на време би трябвало да се постъпва аморално, даже да се прибягва към принуждение и машинация – за да се реализират резултати без оглед на средствата. Макиавели, несъмнено, е като че ли първият републиканец, а неговият „ Владетел “ е просто сатиризация на това на Франсис Бейкън – „ what men do, not what they ought to do “.

***

Оттам и това за задачата и средствата, плод на политическия натурализъм на Макиавели. Това е и първото модернистко схващане за политическото лице. Макиавели е значим с това, че пръв отхвърля религиозния контрол над морално допустимото държание, и че за пръв път концепциите за положително и зло не са предмет на християнска теория, а на свободен избор.

***

Съответно, съгласно Макиавели, политическата философия няма потребност да се основава на някаква религиозна, идеализирана конструкция на обществото. Така той стига до „ консеквенциализма “ (разбирането, че резултатите са само годни, а държанието в социална среда, или “rightness of conduct ” на Хюм, ще стане ясно по-късно). Така остарелият Николо става централен за моралната философия в прехода от Ренесанс към Просвещение; той уверено повлиява и на утилитаризма в края на 18-ти и началото на 19-ти век, даже на Realpolitik (след Виенския конгрес). Без Макиавели, този ситуационен простак, би трябвало да четем Кант – с цел да ни предложи деонтологичната система за морална философия и да ни заяви, най-общо, че най-важни в морално отношение са нашите претекстове и планове (за да можем въобще да бъдем морални), а не последствията от нашите дейности.

***

Оттам и казусът за морала по принцип: judging the rightness of an action by either its consequences or the motives behind it. Обстоятелствата отвън нашия надзор въздействат на нашите дейности, изключително на тези, подхванати с най-хубави намерения; номерът е там, че моралната преценка е доста по-сложна от простата оценка на обкръжаващите условия, и още по-малко от възприетите претекстове за деяние. Всичко това в допълнение се усложнява от въпроса “what part chance plays in determining if an action is good or bad ”. И още, is it bad to be unlucky, or even unlucky to be bad? Помислете.

***

Jesus wept, will you please look at our fucking mess?! Премиер с двуцифрено IQ, от квотата на СИК??? Или си обичате кръчмарското равнище на Facebook и форумите?

***

Total schade.

***

Докато Безкнижния („ диверсификация “ е първата по-сложна дума, която е научил), прави единствено едно: Schadensbegrenzung. А всичко е в положение на paillardise.

***

So it goes.

***

Циганите, пардон, „ ромеите “: след 50 години отново ще сме „ базилейа ромайон “, както през 11-ти и 12-ти в. Ако приемете тази горчива смешка.

***

И нашият двулик Янус (изкушавам се да го нарека двулик Анус), все по този начин шикалкави, с цел да остане на власт. Нашият сегашен порфирогенит. Ooo, батко, батко, батко.

***

И, както гласи античният соц-лаф, Борисов ви демонстрира композиция от три пръста с доминантен междинен. На първо място обезчепава вземанията на Русия, и чак по-късно лапа от Европейски Съюз. А Народното събрание се държи като негов нотаруис – узаконява разновидностите за обири. Помислете отново.

***

Защо липсват същински управнически тактики? Много просто – тъй като при тях би трябвало да има справедливи критерии за триумф, които са елементарно проверими. И тук въпросът е към Томислав Дончев, единственият от малко малко мислещ в мафиотската конструкция: сътрудник, дали напряко да не гепите кинтите и да не пипате нищо, т.е. да не ебавате майката на цялата страна, без опрощение? В безшумно споразумение с Българска социалистическа партия и най-много Движение за права и свободи? И втори въпрос: за какво и по какъв начин публично гепихте остатъка? И трето: за какво и ти си част от тези „ цялостни пумяри “, както се написа на Newspell, езикът на необразованите?

***

Премиер хонорис идея, пердута. Който споделя, че България, другояче забита на дъното на Европейски Съюз по всички индикатори, е “най-доброто място за живеене ” в съюза, до момента в който в действителност е обгърната “в на живота сивата мъгла ” (с опрощение към Смирненски). То бива ГЕП-орторексия, само че сходна безочливост минава всевъзможни граници.

***

Аре да почвате да бегате, Баце. Че другояче нема евдемония, сешш се. We’re not thankful of small mercies.

***

#мислетебе.

Oще на facebook.com/ivailo.noisy.tsvetkov

NB! Адвокатът на OFFNews.bg припомня: препечатването на този текст (изцяло или отчасти) става единствено с категорично документално позволение от OFFNews.bg и създателя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg