Да спечелиш олимпийско злато напук на всякаква логика. Това се

Да спечелиш олимпийско злато напук на всякаква логика. Това се ...

Рак през юли, операция през януари и олимпийско злато през март.


Да спечелиш олимпийско злато напук на всякаква логика. Това се случи на Бибиан Ментъл-Спий - старата нова шампионка в сноуборд кроса на Параолимпийските игри. Всичко това стана 9 месеца, след като холандката научи, че е болна от рак и след две операции и едва три седмици тренировки.

В понеделник титлата на 45-годишната Ментъл-Спий дойде по-малко от 10 седмици след операция, имаща за цел да възстанови пораженията в гръбнакта ѝ, причинени от рака. През юли Ментел-Спий бе диагностицирана с рак за девети път. Това стана само 7 месеца след двата ѝ златни медала на Световното първенство.

"Оказа се, че моят C6 прешлен има 40% рак.. Преминах през 48 радиационни терапии през лятото. Докато се завърнах за възстановяване и тренировка се оказа, че прешленът ми се руши заради тумора и радиацията. Те ми казаха, че ако не извършат операция ще бъда парализирана, защото ще си счупя врата. Лошото нещо щеше да е, че най-вероятно щях да продължа да дишам."

"Нямах доверие на врата си и осъзнах, че е много опасно да карам сноуборд с такъв врат. Едно малко падане и можеше да го счупя. Така че трябваше да се оперирам преди Коледа и 3 януари. След това лекарят ми каза: "Вратът ти е отново добре и вярвам, че може да участваш на Параолимпиадата."

Ментъл-Спий бе близо до това да бъде олимпийка през 2002, но амбициите ѝ да участва в Солт Лейк Сити приключиха, когато докторите откриват тумор в глезена ѝ. Налага се кракът ѝ да бъде ампутиран под коляното. Но тя се завръща на сноуборда след 4 месеца. Оттогава да се състезава в параолимпийски турнири, а в Сочи 2014 е първата дама, която печели златото в сноуборд кроса. Оттогава тя доминира спорта, за да се стигне до неочаквания с оглед на предхождащите седмици триумф в Пьонгчанг.

"Карам сноуборд от три седмици насам. Това бе първият път от 10 месеца. Получих много съобщения за подкрепа. Невероятно е, че взех златото."

Източник: gong.bg