Да се забрани употребата на глифозат в селата. За това

...
Да се забрани употребата на глифозат в селата. За това
Коментари Харесай

Глифозатът е опасен за хората и пчелите, забранете го

Да се забрани използването на глифозат в селата. За това упорстват от Асоциацията на българските села (АБС) и приканват отрасловите институции и представителите на политическите обединения у нас да предизвикват законодателни начинания в посока възбраната и криминализирането на частната приложимост на химически препарати с главно интензивно вещество - глифозат.

Забраната би трябвало да обгръща пръскането с глифозат в границите на обитаемоте места, в това число частни дворове, градини, общинска пътна мрежа, зелени площи - паркове, алеи, тротоари, детски площадки и здания с публично предопределение, заради високия публичен риск за здравето на популацията. Почистването на тези зони от затревяване, да се прави механично или със профилирана техника, предлагат от АБС.

Предлагат също използването на глифозат от страна на фермерите да е с наложена рестрикция за аграрни имоти на разстояние най-малко 500 метра от границите на обитаемоте места и водоемите, а при съществуване на регистрирани пчелини възбраната за напръскване с глифозат да включва “зелена зона” от най-малко 1000 метра.



Глифозатът е настоящото вещество в най-популярните хербициди " Раундъп " и " Наса ", които управляват едногодишни и многогодишни широколистни и житни бурени. Химикалът е разгласен от Световната здравна организация като “вероятно канцерогенен”. Наскоро Австрия вкара цялостна възбрана за използването му от страна на частни консуматори и в границите на урбанизирани територии. Вече стотици са научните проучвания, които потвърждават тежките вреди от използването на глифозат за популацията на пчелите и биоразнообразието, както и връзката с развиването на редица онкологични болести при хората.

От АБС напомнят, че утвърденият от страна на Европейската комисия (ЕК) лиценз за използването на глифозат изтича в края на 2022 година. Към момента редица страни са декларирали желанието си за поддръжка на цялостна възбрана за приложимост на химикала, измежду които: Австрия, Белгия, Италия, Чехия, Гърция, Дания, Холандия, Португалия, Люксембург, Катар, Оман, Мексико и други

" Употребата на глифозат е най-лесното решение, само че следствията от използването му са тежки. В България би трябвало да се подходи отговорно по този въпрос и с визия за дълготрайно решение, в което да са ангажирани централни институции, общини, кметове на обитаемоте места и самите поданици в селата ", моли Борислав Борисов, ръководител на УС на АБС.

Миналата година международните организации предадоха, че химическият колос " Байер ", който държи правата за хербицида " Раундъп ", ще заплати до 10.9 милиарда $, с цел да уреди делата за причиняване на здравословни проблеми от въпросния химикал. Първоначално " Раундъп " беше стартиран от американската компания " Монсанто ", която беше купена от " Байер " през 2018 година за 63 милиарда $.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР