Да се спре едноличното разпределение на излишъците от бюджета и

...
Да се спре едноличното разпределение на излишъците от бюджета и
Коментари Харесай

БСП иска извънредното харчене на бюджета да минава през парламента


Да се спре едноличното систематизиране на остатъците от бюджета и разноските да минават през утвърждението на Народното събрание. Това предложение за промени в закона внесоха депутатите от Българска социалистическа партия.

За три месеца Бойко Борисов е изхарчил през прозореца на джипката 1 милиарда лв. за пътища като изключителни разноски, припомниха социалистите.

От юни до септември месец т.г. с разпореждане на Министерски съвет, под формата на изключителни разноски, страната е изхарчила над 2 милиарда лева, най-вече по схемата „ от прозореца на джипа на премиера ". От тях близо 900 млн. са били дадени за ремонт и строителство на пътища, акцентира секретарят на групата на Българска социалистическа партия Димитър Данчев. И попита какво изключително има в това. Днес депутатите обсъждаха Закона за обществените финанси.

В този закон в този момент има текстове, които дават опция на Министерския съвет да прави изключителни разноски, до момента в който страната има потребност от тях, уточни депутатът.

Той дефинира като неуместно да се одобряват в Народното събрание едни разноски на страната за идната година, а по-късно някой различен, без каквото и да е пояснение, да харчи парите на данъкоплатците за нещо друго, каквото той по някакъв неразбираем метод е сметнал за належащо.

Нека да върнем реда, при който решенията се взимат в Народното събрание и да ограничим опцията да се харчат пари по един разхвърлян метод, прикани Данчев.

Недопустимо е да се раздават пари с един неразбираем и безреден акт на Министерски съвет, безапелационен бе и Николай Тишев от Българска социалистическа партия. През последните 10 години големи суми държавни пари се дават безотговорно от министър-председателя Борисов, напомни той и даде образец с бюджета за 2019 година, където при одобрени от Народното събрание над 13 милиарда лева разноски, по-късно с постановления на държавното управление са преразпределени 4,5 милиарда лева, което е над една трета от всички разноски в Бюджета.

За да се постави завършек на този циничен развой, Българска социалистическа партия предлага изключителните разноски на Министерски съвет да бъдат сведени до 1% от плана на приходите, като всички останали разноски би трябвало да минават като актуализация през Народното събрание.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР