Да се създаде Асоциация на българските общности по света. Това

...
Да се създаде Асоциация на българските общности по света. Това
Коментари Харесай

Илияна Йотова предложи създаването на Асоциация на българските общности

Да се сътвори Асоциация на българските общности по света. Това препоръчани насочи към всички институции в страната вицепрезидентът Илияна Йотова по време на конференция за годишния доклад на президентската институция. Идеята е тази асоциация да бъде показана на всички места, където има българи. Разчитам и на останалите институции дружно да я изградим, не би била допустима без помощта на изпълнителната и законодателната власт, акцентира Йотова.
Тя акцентира, че активността й на поста вицепрезидент е главно обвързвана с изработването на поредна политика за българите в чужбина. През миналата година вицепрезидентът е имала срещи с над 150 сдружения на българи от 33 страни.
Националната взаимност не стопира на границата, нито от вътрешната страна, нито оттатък нея. Ние имаме един дом – България, и не можем да сътворяваме паралелни родини, уверена е Илияна Йотова. 2020 година вицепрезидентът ще посвети на единението на българите в България и българите по света. Това е философия, която би трябвало да минава през всичките ни хрумвания, решения, резултати, уточни Илияна Йотова.
Вицепрезидентът е безапелационна, че не би трябвало да има разграничаване сред историческата и новата емиграция и страната би трябвало еднообразно да пази правата им и да дава благоприятни условия. В изявлението си Илияна Йотова уточни проблемите пред историческите ни диаспори, главният от които е запазването на българския език и еднаквост. Според вицепрезидента България би трябвало да има ясно написана политика и да отстоява безапелационните си позиции в двустранните договаряния.
Илияна Йотова регистрира положителните резултати от инициираните от нея Студентски лаборатории с задгранични студенти от български генезис в София, Пловдив, Варна, Благоевград, на които те сложиха проблемите си. Заедно с способените институции бяха открити решения, които да улеснят образованието и пребиваването на тези студенти в България. Вицепрезидентът счита, че е нужен указател на приключилите у нас, тъй като „ страната влага в тях, а не знае след това какво се случва “.
За Илияна Йотова образованието е акцент в тематиката за българите в чужбина. „ Нашата цел е съхранението на българския език. Без него няма по какъв начин да се запазят българските общности в света на другите, няма по какъв начин да се стимулират децата и младежите да се връщат в родината “, посочи вицепрезидентът. Изучаването на български език бе измежду главните тематики на срещите през миналата година на Илияна Йотова в Германия, Казахстан, Съединени американски щати.
Според вицепрезидента национална цел би трябвало да бъде построяването на цялостната верига – от предучилищното обучение, учебното заведение, университетите, лекторатите по български език и възраждането на българистиката по света.
Политиката ни с потомствените българи не може да се лимитира до издаване на български паспорт, акцентира Йотова. И добави, че българското поданство е въпрос на национална еднаквост, то е връзката сред жителите и страна.
В изявлението си Илияна Йотова подчертава и върху ролята на България в Европейския съюз. Според вицепрезидента акцията за европейските избори не е дала българския отговор за развиването на Европейски Съюз и за разлика от политическия спор младежите са били доста по-активни, с доста хрумвания. Моят блян постоянно е бил страната ни да бъде фактор при вземането на значими решения, да има самочувствие, да упорства, да убеждава и печели съдружници за дела. Когато си мълчиш, с цел да не ти основават проблеми, това напълно не значи, че престижът ти пораства, акцентира вицепрезидентът. На срещите си с европейски сътрудници Илияна Йотова отстоява безапелационната позиция, че няма Европа на равните, когато има двоен стандарт, и слага въпросите за участието на България в Шенген и отпадането на Механизма за съдействие и инспекция.
Вицепрезидентът означи още, че преди да се мислят тласъци за връщане на сънародниците ни от чужбина, би трябвало да се дават тези тласъци на българите в България, които да ги задържат в родината. Връщането на доверието в страната минава през рестарта на институциите, връщането на функционалностите и отговорността им съгласно Конституцията и разпоредбите на парламентарната страна, съобщи Илияна Йотова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР