Да се създаде Асоциация на българските общности по света, представена

...
Да се създаде Асоциация на българските общности по света, представена
Коментари Харесай

Вицепрезидентът предлага създаването на Асоциация на българските общности по света

Да се сътвори Асоциация на българските общности по света, показана на всички места, където има българи - това предложи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференцията във връзка три години от встъпването в служба на президентския екип. " Разчитам и на останалите институции дружно да я изградим, не би била допустима без помощта на изпълнителната и законодателната власт ", уточни вицепрезидентът.

Дейността на Илияна Йотова е отдадена главно на изработването на поредна политика с българите в чужбина. С над 150 сдружения на българи от 33 страни, с обособени жители поддържа непрекъснат контакт вицепрезидентът. " Националната взаимност не стопира на границата, нито от вътрешната страна, нито оттатък нея. Ние имаме един дом - България, и не можем да сътворяваме паралелни родини ", уверена е Илияна Йотова. 2020 година вицепрезидентът ще посвети на единението на българите в България и българите по света. " Това е философия, която би трябвало да минава през всичките ни хрумвания, решения, резултати ", уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е безапелационна, че не би трябвало да има разграничаване сред историческата и новата емиграция и страната би трябвало еднообразно да пази правата им и да дава благоприятни условия. В изявлението си Илияна Йотова уточни проблемите пред историческите ни диаспори, главният от които е запазването на българския език и еднаквост. Според вицепрезидента България би трябвало да има ясно написана политика и да отстоява безапелационните си позиции в двустранните договаряния.

Илияна Йотова регистрира положителните резултати от инициираните от нея Студентски лаборатории с задгранични студенти от български генезис в София, Пловдив, Варна, Благоевград, на които те сложиха проблемите си. Заедно с способените институции бяха открити решения, които да улеснят образованието и пребиваването на тези студенти в България. Вицепрезидентът счита, че е нужен указател на приключилите у нас, тъй като " страната влага в тях, а не знае след това какво се случва ".

За Илияна Йотова образованието е акцент в тематиката за българите в чужбина. " Нашата цел е съхранението на българския език. Без него няма по какъв начин да се запазят българските общности в света на другите, няма по какъв начин да се стимулират децата и младежите да се връщат в родината ", посочи вицепрезидентът. Изучаването на български език бе измежду главните тематики на срещите през миналата година на Илияна Йотова в Германия, Казахстан, Съединени американски щати.

" Национална цел би трябвало да бъде построяването на цялостната верига - от предучилищното обучение, учебното заведение, университетите, лекторатите по български език и възраждането на българистиката по света ", уверена е вицепрезидентът. С няколко български и водещи европейски университети Илияна Йотова създава стратегия за няколкодневно показване на младежи, избрали българистиката за специалност.

" Политиката ни с потомствените българи не може да се лимитира до издаване на български паспорт ", уточни вицепрезидентът и акцентира, че българското поданство е въпрос на национална еднаквост, то е връзката сред жителите и страна. " Когато се придобива поданство поради български генезис, съгласно мен и Комисията за българско поданство би трябвало да се сложи наложително изискване за притежаване на български език съгласно европейската езикова рамка, да се познават главните права и отговорности съгласно българската Конституция, държавното устройство, главните знания за нашата история ", съобщи Илияна Йотова и посочи, че България е посочена за страна, която дава директно поданство, което компрометира доверието в страната ни. Вицепрезидентът чака по-скоро законите, свързани с българското поданство, да бъдат прегледани.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР