Да се преместят минералните бани в Бургас. Това са поискали

...
Да се преместят минералните бани в Бургас. Това са поискали
Коментари Харесай

Ретро Бургазъ: Как преди 80 години искаха да преместят минералните бани в центъра на града

Да се реалокират минералните бани в Бургас. Това са поискали над 1500 бургазлии през 1938 година. За любопитния зов разбираме от страниците на вестник " Бургазки фаръ " от 4 август 1938 година.

Преди 80 години старите бургазлии са определяли парк Отманли за мъчнопроходим - и по море, и по суша. Единственото място за почивка било тогавашното село Баните, през днешния ден кв. " Минерални бани ".

Заради това и се зародила концепцията да се пуснат тръби с лечебната вода до Бургас, да се затвори цикъла с калните бани и градът да се трансформира в " първокачествен курорт на Балканите ".



Известно е груповото заявление на към 1500 бургаски жители до общинския съвет за пренасяне на минералните бани в града. Доколкото разбирам тая концепция не е непозната и на общинските съветници. Трябва да се знае обаче, че минералните бани са отстъпени от страната на общината условно – да ги благоустрои и модернизира, в противоположен случай, страната може да си ги вземе назад. От другата страна минералните бани си остават едничкото място за отмора, отдих и излети на бургазлии, изключително след павирането на шосето, което тая година ще бъде привършено до към 7 км.

След година-две то бъде дефинитивно довършено и ние ще имаме на ниска цена и комфортно пътешестване до баните през всеки сезон.

Народният парк „ Отманлий “ си остава недосегаем за необятните маси, заради скъпия транспорт по суша и неуместен по море.

Сегашният дебит на минералната вода е 24 литра в секунда – задоволителен за модернизирането на баните, само че не и за раздвояването им и тук, и там. Може да се мисли за изграждане на минерална баня в града единствено в случай че имаме предостатъчна вода и за града, и за там.

Спомням си един доклад от 1913 година на починалия минен инженер Михаиловски, който на времето извърши каптирането на минералните води. Към края на тоя доклад гласеше безусловно: „ Сегашното експлоатационно равнище на минералната вода ни дава 24 литра в секунда. Смъкнем ли това експлоатационно равнище с 4 м. надолу в каптажната колона, там където съм оставил трите крана, ние ще имаме 70 литра вода в секунда “.

Значи имаме предостатъчна вода в каптажната колона за модернизиране минералните бани при с. Баните, а по този начин също и да се отделят от нея към 50 литра за изграждане национална баня тук, а също и да се доволствува изцяло града с вода за пиянство, даже и откакто популацията се удвои.

Може би това мнение на инж. Михайловски да не се споделя от известни среди – персонално за мен обаче това е цяла аксиома, тъй като знаят, че то е резултат от едногодишен непостижим труд, на едногодишни проучвания, наблюдения, калкулации, премерване на минерални води.

Той работи непрекъснато с най-мощните помни, по каптирането на тия води. Той знаеше точния им дебит, какви подземия, пещери изпълват в своя път и в какъв тип и с какъв дебит се появяват на земната повърхнина.

Следователно инж. Михаиловски не написа басни и хипотези. В ушите ми още звучат думите му: „ Водата ще я очаквате след 43 дни от през днешния ден “ . И фактически, когато в града се носеха всевъзможни клюки и глупости по негов адрес, че водите са изгубени пр.-от минералните бани оповестиха, че водата се е появила в каптажната колона, и напълнила корита и басейни, и то навръх предсказаната от Михаиловски дата.

Общината може без необикновен труд и разходи да ревизира дебита на тая вода от трите крана в каптажната колона, по-късно да се замисли за построяването на минерални бани в града. Наред с това и калолечебните бани, с цел да се издигне един ден Бургас като първокачествен курорт на Балканите.

Автор: Моника ИЛИЕВА, Флагман
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР