Да се отмени забраната за строителство в уличната мрежа на

...
Да се отмени забраната за строителство в уличната мрежа на
Коментари Харесай

Кметът на Варна иска да се отмени забраната за строителство в три зони

Да се анулира възбраната за строителство в уличната мрежа на ж.к. „ Бриз “, местностите Св. Никола и Траката в град Варна желае кметът на общината Иван Портних. Предложението му ще бъде прегледано на идното в петък съвещание на Общински съвет.
Искането му е разисквано от комисията по архитектура към Общинския съвет. Ветото бе наложено през 1997 година от тогавашния районен министър поради свлачищните процеси в региона. Строителната възбрана касае избрани територии в общините Варна, Аксаково, Балчик и Каварна.
Основната причина за желаната частична анулация на ветото е, че има извоюван план по Оперативна програма „ Околна среда “ за цялостна замяна канализация и основаване на нови клонове. Бенефициент по плана е ВиК-Варна. За да отпусне обаче Брюксел евросредствата, е належащо възбраната за строителство да бъде анулирана.
В рамките на съвещанието стана ясно, че Министерство на регионалното развитие може да не позволи единствено уличната регулация да бъде извадена от обсега на строителната възбрана. Затова по-разумно е да се предложи отчасти изваждане на избрани квартали, сподели Олег Колев - гл. специалист “Свлачища и подсилване на територии” в Община Варна. Същото мнение показа и основният проектант Виктор Бузев.
Преди две години на арх. Бузев бе наложена санкция от РДНСК- Североизточен регион, на стойност 1000 лв. поради издадено позволение за махленски водопрповод с дължина единствено 55 метра в квартал „ Св. Никола “. Причината бе тъкмо тази заповед на районния министър.
Според експертите ветото е наложено преди повече от 20 години и за доста места то не е аргументирано и оправдано. Освен това „ Св. Никола “ към този момент има признат Подробен организационен проект, влезнал в действие през 2010 година Извършени са укрепителни мероприятия в региона, има построена канализация, извършени са инженерно-геоложки изследвания за устойчивостта на територията, т.е. изпълнени са условията от заповедта от 1997 година
Общинските съветници показаха позитивно мнение за частична анулация на възбраната за строителство. От администрацията поеха уговорката до съвещанието на Общинския съвет, което е планувано за 5 октомври, да формулират предлагането за събаряне на ветото, само че за по-голям диапазон, освен за уличната мрежа.
Единствено министърът на районното развиване може да анулира строителната възбрана. Но защото самодейността за нейното налагане е била на Община Варна, е належащо още веднъж по предложение на локалната власт да се подхващат дейности за анулацията й, бе конкретизирано на съвещанието.
Според кмета реализирането на капиталови планове в региона може да се извърши след анулация на строителната възбрана за избран регион като се актуализират изчисленията от извършеното през 2001 година инженерно-геоложко изследване и райониране с данните от настоящия ПУП-ПРЗ за региона.
През 2017 година община Варна е упълномощила правене на оценка нагеодинамичното положение на част от кв. Св. Никола “, регион „ Приморски “ с оглед опцията за съкращаване и анулация на строителната възбрана. Разработката е призната от Експертния съвет по устройство на територията.
Към сегашния миг от въпросната територия към 110 парцела имат авансово позволение за строителство, издадено от министъра на районното развиване и благоустройството, се сочи още в кметската докладна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР