Да се демонтира идеологически надпис пред Професионалната гимназия по механоелектротехника

...
Да се демонтира идеологически надпис пред Професионалната гимназия по механоелектротехника
Коментари Харесай

Съветници искат да се демонтира идеологически надпис пред гимназия в Бургас

Да се демонтира " идеологически надпис " пред Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника в Бургас желаят петима съветници от локалния парламент.
Георги Дракалиев, Димитър Людиев, Петко Георгиев и Виолета Илиева от ГЕРБ и Станимир Апостолов от Реформаторския блок внасят докладна с предложение да бъде отстранена плоча, съдържаща петолъчка и имената на осем души с надпис, указващ, че са " починали в битката против капитализма и фашизма ".
" На всички е известно, че образователните заведения в Р. България са деполитизирани и в тях е неразрешено да се прави политическа пропаганда и проповядване на каквато и да било идеология. В този дух е и текстът на член 11 ал.2 от Закона за предучилищното и учебно обучение, който гласи: " В системата на предучилищното и учебно обучение не се позволява налагането на идеологически и/или религиозни доктрини ", се сочи в докладната им, която ще се разисква на плануваното за 30 октомври съвещание.
Според тях този член от закона ясно и тъкмо указва, че на територията на българските учебни заведения не може и не би трябвало по никакъв метод да бъдат провеждани пропаганда или поставяни пропагандни материали, рекламиращи която и да било идеологическа теория или политически строй.
Те са безапелационни, че местоположението на тази плоча на самия основен вход на гимназията, пред ежедневния взор на генерации възпитаници с изключение на, че е неприемливо, е и напълно незаконно, защото нейният надпис всъщност отразява агитация на една идеологическа теория.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР