Да работиш в държавния сектор има огромни финансови ползи.По този

...
Да работиш в държавния сектор има огромни финансови ползи.По този
Коментари Харесай

Актуално: 4500 лева заплата за Петър Волгин в БНР

Да работиш в държавния бранш има големи финансови изгоди.

По този метод той се подрежда паралелно до депутатите по заплати.

Максималното месечно брутно заплащане на водещите (Петър Волгин и Силвия Великова) на предаването " Политически НЕкоректно " е 4500 лева Това стана ясно откакто от  зададоха въпроси към БНР, според Закона за достъп до публичната информация (ЗДОИ).

 



От отговорите по ЗДОИ става ясно и, че оптималното месечно брутно заплащане на редакторите на предаването е 2999 лева, на музикалните редактори 2115 лева, а на звукорежисьорите е 3982 лева Петима от екипа на предаването работят на трудови взаимоотношения с БНР. Нещатните сътрудници към предаването с цивилен правни отношения са 4-ма.

За съпоставяне - минималната работна заплата в страната от 1 април 2022 година e 710 лева, а междинната работна заплата е 1598 лева Както е известно главната депутатска заплата у нас се равнява на три междинни, т.е. съвсем 4800 лева Така може да се каже, че водещите на предаването получават заплати, почтени за депутати.



Потърсени са били отговори за месечното трудово заплащане на екипа на предаването по няколко аргументи. Първата е, че то, като част от БНР, се финансира с обществени средства, т.е. с парите на българския поданик. Втората причина е, че предаването провокира публичен интерес с няколко абсурда. А Петър Волгин не за първи път е упрекван за проруска агитация и беше осъден със " забележка " от БНР нетолкова от дълго време. Ето последния от свадите:

След като на 10 април т.г Петър Волгин предложения в " Политически НЕкоректно " водача на " Възраждане " Костадин Костадинов, диалогът сподели, че журналистът не ревизира информацията, която се оповестява, както и че са на едно мнение със събеседника си. Водещият не се усъмни в думите на събеседника си във връзка с новината за моряците от кораба " Царевна " в пристанището на Мариупол. Впоследствие Министерството на външните работи (МВнР) опроверга казаното от Костадинов. В предаването водещият даде напълно естрада на Костадинов да изнася непотвърдени обстоятелства, без да ги подложи на подозрение.

Заради диалога на Петър Волгин с Костадинов член на Обществения съвет на БНР подаде оставка. Александрина Пендачанска разгласи, че напуща съвета, тъй като " Волгин злоупотребява с ефира на публичната медия от години. Чрез мненията и гостите, които кани, неговите излъчвания са се трансформирали в канал за разпространяване на дезинформация и подправени вести. "

Известната журналистка Светла Петрова също напусна Обществения съвет на БНР, само че освен поради Волгин. По нейни думи, съветът към този момент е на половина от състава си и мъчно работи. Новият общоприет шеф Милен Митев би трябвало да структурира нов, който да работи в цялостен състав и който да следи спазването на професионалните стандарти в БНР, счита тя.

От своя страна Съветът за електронни медии (СЕМ) разгласи профилирано наблюдаване на предаването " Политически НЕкоректно " на БНР, излъчено на 10 април, с водещ Петър Волгин. Според Съвет за електронни медии обаче няма нарушаване на Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ), нарушени са само Етичният кодекс на българските медии и Правилникът за публицистичната активност на Българското национално радио. Изводите от мониторинга на Съвет за електронни медии бяха признати с четири гласа " за " и един " срещу ". 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР