Да подбираш внимателно думите си не би трябвало да стои

...
Да подбираш внимателно думите си не би трябвало да стои
Коментари Харесай

Коронавирусът: от руска рулетка до руска салата

Да подбираш деликатно думите си не би трябвало да стои настрана от лекарската работа, изключително когато става дума за обществени изяви и изключително когато става дума за ковид. Ще се наложи да се занимаем с днешно изявление на доктор Гергана Николова на бТВ, не тъй като единствено по себе си то е прекомерно значимо, а тъй като визира общи положения, които се повтарят постоянно. 
Д-р Николова изясни, че към този момент се постанова лекарите да търсят и да упорстват на пациенти да дойдат да се имунизират, тъй като ползата към имунизациите е понижен фрапантно. И че сме доста обратно с имунизациите - едвам 30 % от хората над 65 години да вземем за пример имат сложена. Причината съгласно Николова е най-много страхът, дългите диспути по отношение на ковид и имунизациите. Не уточни категорично, че повода са медиите и обществените мрежи, само че очевидно става дума точно за тях - тъй като и страховете, изключително всеобщите, по предписание минават през тях. Николова имаше един добър мотив - че наподобява неуместно по какъв начин човек може да пие и пуши всеки ден, само че в това време да е изпълнен с въпросителни по отношение на въздействието на имунизациите. Така е, да. Но както всичко изглеждаше безапелационно, внезапно съобщи: че всякога, когато излезем на улицата неимунизирани, играем съветска рулетка и не знаем какво ще се случи, когато ще се срещнем с вируса. 
Не съм сигурен какво тъкмо ще се случи в случай че човек излезе на улицата неимунизиран, само че съм сигурен, че когато към тази честа житейска обстановка - излизането на улицата неимунизиран -  добавиш фразата " съветска
рулетка ", може да постигнеш две неща. Първото - на душевен податливите да инжектираш нови мотиви за потрес и смут. Второто: на подмолно податливите да дадеш относително безапелационни учредения, че те наплашват напълно съзнателно и дори малко грозно. Трето - даже не може да си сигурен, че тези, които биха желали да се имунизират, незабавно ще се затичат към имунизацията, обезпокоени от това, че преди малко пресякоха улицата, само че популярност богу, (бързо да се прекръстим) съветската рулетка не изтрещя и не ги простреля в дробовете. Няма да отидат да се имунизират тъй като даже не е несъмнено, че в случай че се укрепва прекомерно, страхът от ковид води до автоматизирана разтропаност да отидеш за ваксина - нерядко има хора, които се опасяват от имунизацията точно поради дълготрайния смут, който имат по отношение на вируса и той се трансферира като психическа реакция и към имунизацията. В това може да има логичност, може и да няма. Но е малко повече от логиката да приказваш за вируса като за съветска рулетка. Затова дано кажем, че коронавирусът е съветска салата. Пак е толкоз жалко, само че всякога, когато излизате на улицата неимунизирани, ядете съветска салата. 
Ето, видяхте ли - не боли. 
 
Автор: Райко Байчев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР