Да имаш юридическа диплома от Академията на МВР (известна още

...
Да имаш юридическа диплома от Академията на МВР (известна още
Коментари Харесай

Академията на МВР - ковачницата на съдебни кадри

Да имаш юридическа тапия от Академията на Министерство на вътрешните работи (известна още като ВИПОНД или Школата в Симеоново) е нещо като да членуваш в масонска ложа. Винаги можеш да попаднеш на брат зидар и да разчиташ на добра кариера.

До този извод води бързият обзор на юристите, обучавани в Симеоново. През последните години те окупират все по-сериозно върховете на правосъдната власт. И тук не иде тирада толкоз за качеството на образованието, което академията дава. Особено като се има поради, че всевъзможни университети оферират юридически дипломи със противоречиво качество. Става дума за специфичния нрав, който получават випускниците на ВИПОНД. Все отново не трябва да се не помни, че Академията на Министерство на вътрешните работи създава фрагменти за потребностите на изпълнителната власт и от 10 години

 

страната се ръководи от ученик на този вуз

 

Най-одумваният ученик на Симеоново сега е безалтернативният претендент за основен прокурор Иван Гешев, към момента зам. основен прокурор. Кариерата му стартира като действен служащ в Министерство на вътрешните работи. В правосъдната власт влиза през 1995 година като помощник-следовател. После поредно е следовател, областен и градски прокурор. През лятото на 2017 година той оглави първоинстанционната профилирана прокуратура. А от предишното лято е заместител на Цацаров. По всичко проличава, че през октомври ще бъде определен за основен прокурор.

" Защо хорариумът на Академията на Министерство на вътрешните работи има отношение към разделянето на управляващите? Защото очевидно обучението по конституционно право в това образователно заведение не е задоволителен, в случай че се съди по изказванията на изявените му алумни, сред които и кандидатът за основен прокурор. И тогава и той щеше да знае, че не е обичайно да се приказва по този начин (дори да си го мислиш). И че Конституцията на Република България открива три управляващи, чието съдействие – в случай че се съди по ролята, която са и отредили същата конституция и Законът за правосъдната власт (главно, само че неизчерпателно) - не е работа на прокуратурата. За сметка на това тя следва да следи доста деликатно за границите на разделяне на управляващите, тъй като при размиването на тези граници се реализират закононарушенията против страната, нейните органи и активността им. Но

 

явно хорариумът не стига. "

 

Това написа във връзка номинацията на Гешев за първи обвинител в коментар за " Медиапул " юрист Георги Атанасов.

Дори и откакто изявеният симеоновски ученик Гешев стане основен прокурор, официално различен негов сътрудник по вуз ще стои по-високо в държавната подчиненост. Поне за прочут интервал. Става дума за конституционния съдия Анастас Анастасов. Той беше пратен в Конституционен съд от Народното събрание през 2012 година и има още 2 години до края на мандата си там. Вероятно, в случай че през 2012 година не се вихреше абсурдът с избирането на Венета Марковска за парламентарен арбитър, щеше да се разшуми към шеметното израстване на Анастасов до Конституционен съд. В формалната му биография няма научни изявления или други обстоятелства, които биха прилягали на парламентарен арбитър. Има единствено " курсове по европейско право, наказателно право и права на индивида ". След дипломирането си във Висшия институт на Министерство на вътрешните работи Анастасов е 5 години прокурор в Ямбол, а след това става и областен арбитър там. Четири години по-късно оглавява Районния съд в града и остава началник до 2009 година, когато влиза в Народното събрание като народен представител от ГЕРБ. Става зам.-председател на Народното събрание, а преди този момент управлява основната вътрешна парламентарна комисия.

Към Конституционния съд гледаше и различен ученик на Симеоново - Георги Колев. Пасиансът му обаче не се подреди и той остана редови арбитър във Върховния административен съд. Но кариерата му отново е забележителна. Тя стартира в следствието и районната прокуратура в София. Там той се издига до заместник на добилия печална популярност областен прокурор Славчо Кържев.

Колев е арбитър от 2000 година, а по-късно ръководителят на Софийския градски съд Светлин Михайлов, различен прославен представител на правосъдната власт, го прави собствен заместител и шеф на Наказателната гилдия на съда. Пет години по-късно Колев победи Михайлов в борбата за нов ръководител на градския съд. При гласуването Колев събра санитарния най-малко от 13 гласа " за ". Година след това Колев се радваше на поддръжката на 17 души във Висшия правосъден съвет, които го издигнаха за ръководител на Върховния административен съд (ВАС), един от тримата огромни в системата.

Така Колев

 

без никакъв опит в административното право оглави съда,

 

който се произнася по актовете на изпълнителната власт, решения за избори, концесии, публични поръчки... За него се твърдеше, че е непосредствен до вътрешния министър Цветан Цветанов. А от записите от " Яневагейт " се разбра, че е имал и поддръжката на Борисов. По това време Колев беше сред дребното съдии, които подкрепяха идеята на ГЕРБ за основаване на профилиран углавен съд. Институция, която през днешния ден процъфтява.

По едно от делата, гледани от Колев като углавен арбитър на първа инстанция, висшият съд написа: " Заслужава да се означи, че постановената от първата инстанция присъда мъчно би могла да се впише в категорията на професионалните достижения. Тя е претърпяла съществени корекции от идната инстанция, която е ревизирала осъществения от първостепенния съд разбор на доказателствата и доказателствените средства, правната подготовка на част от инкриминираните действия и размера на наказванията. "

Точно преди да встъпи като ръководител на Върховен административен съд, Колев бе изобличен от Софийския апелативен съд, че е преписал буквално обвинителен акт в претекстовете по знаково дело за източване на САПАРД. Горната инстанция одобри, че претекстовете изобилстват от неясноти, несъгласия и погрешни обстоятелства, доколкото и обвинителният акт, който е бил заимствуван, въобще не дава отговор на условията на закона и съдията Колев е трябвало да приключи делото и да го върне на прокурора.

Колев повлече крайник в административното правосъдие. През 2012 година ръководител на Административния съд - София град стана Радостин Радков, който е приключил право във ВИПОНД през 1991 година В момента Радков кара втори мандат като ръководител на този съд. Преди да го оглави, беше административен арбитър в Стара Загора. За разлика от другите си сътрудници от Симеоново, които щурмуват правосъдната власт, той няма прокурорски стаж.

Шефът на Софийския областен съд Александър Ангелов също е приключил Академията на Министерство на вътрешните работи. Дипломата му по право обаче е от ЮЗУ “Неофит Рилски ”. Той първо работи като инспектор в “Криминална полиция ” и ГДБОП, след това е младши арбитър в Монтана. Пет години е командирован в Софийския областен съд, преди да получи титулярно място там. Година по-късно Висшият правосъден съвет го направи ръководител.

 

Сред именитите прависти от Симеоново

 

се подреждат и зам. основният прокурор и шеф на националното разследване Борислав Сарафов, както и следователят Ясен Тодоров и съдията Димитър Узунов. Последните двама бяха членове на предходния Висш правосъден съвет и част от твърдото ядро към основния прокурор Сотир Цацаров. 

Сега Тодоров е командирован от основния прокурор Цацаров от столичното в националното разследване. От септември 2018 година щерка му Теодора Тодорова, която е младши прокурор в гр. Сандански, е командирована от основния обвинител в Софийската районна прокуратура по нейна молба. През март 2015 година без конкурс, без да има предходен трудов стаж, Теодора Тодорова беше назначена краткотрайно за " младши специалист - протокол " в отдел " Връзки с обществеността и протокол " в администрацията на основния прокурор. По това време Тодоров още беше в правосъдния съвет.

Димитър Узунов, станал прочут като " индивидът на Бойко " от записите по " Яневагейт ", е командирован от ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков от Районния съд в Сандански в административния съд в Благоевград.

Така последователно Симеоново се оказва ковачница на основни фрагменти в правосъдната власт. Дали пък и това не е измежду аргументите за ситуацията й...

 

РЕАКЦИЯ

Покрай номинацията на Гешев за основен прокурор и споменаването на това къде е приключил право наред с другите му " достолепия " от Академията на Министерство на вътрешните работи даже излязоха със особено изказване. За разлика от ректора на УНСС те не пратиха мнение в поддръжка персонално на Гешев, но се възмутиха, че " омаловажаването на правната подготовка в Академията на Министерство на вътрешните работи е спекулативно и преднамерено ".

" Основната задача на Академията на Министерство на вътрешните работи е професионалната подготовка на чиновници за потребностите на Министерство на вътрешните работи. Висшето образователно заведение постоянно е поддържало високо равнище на качеството на образованието ", написа в позицията. От академията изясняват, че във времето, когато там се е придобивала гражданска компетентност " Право "  и подготовка " Юрист ", образованието не е отстъпвало по никакъв метод на високите просветителни стандарти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР