Да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз,

...
Да бъде задействан механизмът за гражданска защита на Европейския съюз,
Коментари Харесай

ЕК ни предложи помощ за овладяване на ситуацията с пандемията

Да бъде задействан механизмът за гражданска отбрана на Европейския съюз, който би оказал на България координирана помощ за надзор на разпространяването на COVID-19 - такова предложение е направила еврокомисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду по време на видеоконферентна връзка през днешния ден със служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров. Тя е изразила терзанието си отепидемичната обстановка в България, излиза наяве от известие на пресцентъра на здравното министерство.

В същото време Стела Кирикиаду е споделила, че поддържа спомагателните противоепидемични ограничения за преодоляване на заболяемостта, които изискват наложителен „ зелен документ “ за наличие на редица публични места и събития на закрито от през днешния ден, 21-ви октомври.

„ Основната ни обща цел би трябвало да е увеличение на ваксиналното покритие в България “, е показала тя.

„ Все още броят на ваксинираните жители е дребен. Въвеждането на условие за владеене на „ зелен документ “, както наподобява ще увеличи ваксиналното покритие в страната. Пред огромни столични лечебни заведения имаше опашки от искащи да си слагат ваксина против COVID-19 “, декларирал от своя страна здравният министър доктор Стойчо Кацаров. Двамата са възнамерявали да продължат полемиката за епидемиологичната конюнктура в България на среща другата седмица.

До 17 ч. през днешния ден в страната ни са сложени 23 206 дози от имунизациите против COVID-19, сочи публично оповестена статистика от Министерството на здравеопазването. От днес са в действие и новите противоепидемични ограничения, учредени на условието за даване на зелен документ за имунизация, преболедуване или негативен резултат от проучване за ковид за посещения в кина, театри, музеи, галерии, заведения за хранене и развлечение, фитнес- и спортни зали и други Документът е нужен и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, образования и така нататък На условието за зелен документ би трябвало да дават отговор и работещите в съответните обекти/организаторите на съответните мероприятия, осведомят от здравното министерство.

Макар заповедта за въвеждането на така наречен " зелени документи " да е в действие от през днешния ден, нейното налагане ще стартира през идната седмица точно поради нуждата да се даде време на хората да се приготвят, съобщи на брифинг служебният министър председател Стефан Янев. Той призна, че една от грешките на служебното държавно управление е точно, че не се даде достатъчно време на хората да се приготвят за новите ограничения. Янев обаче добави, че тези критерии и благоприятни условия, които са в действие от през днешния ден, от дълго време са изписани, коментирани и публично обсъждани. Освен това има методика, призната от Министерството на здравеопазването, която е оповестена още през юни. В нея са дадени при какъв растеж на болестта какви ограничения се подхващат, напомни служебният министър председател. 

Той дефинира влезлите в действие от през днешния ден ограничения като " меки ", тъй като става въпрос за избран кръг места, в които се вкарва нужда от проявление на документ, че човек е преболедувал или дава отговор на избрани условия, които са упоменати в заповедта на здравния министър, с цел да имат достъп до тези места. " Да, може да бъдем подложени на критика за нужното време за подготовка на съответните системи, само че както знаете, въпреки че заповедта е влезнала в действие от през днешния ден, нейното налагане ще стартира през идната седмица точно поради обстоятелството и нуждата да се даде такова време, че хората да имат подготвеност да се приготвят по съответен метод ", сподели още Янев.

Служебният министър председател разясни, че основанието да се вземе решение за ограниченията в последния миг е било, че " служебното държавно управление е желало оптимално всичко да е отворено и да работи - и учебни заведения, и бизнес, и публичният живот. "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР