Да бъде създадена съвместна работна група между България и Сърбия,

...
Да бъде създадена съвместна работна група между България и Сърбия,
Коментари Харесай

Съвместна работна група ще ускори изграждането на интерконектора между България и Сърбия

Да бъде основана взаимна работна група сред България и Сърбия, която на оперативно ниво да форсира създаване на междусистемната газова връзка сред двете страни. За това се договориха министърът на енергетиката на Република България Теменужка Петкова и зам.-министър ръководителят и министър на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Зорана Михайлович.

Михайлович бе на еднодневно посещаване в България по покана на министър Петкова. Двете посетиха бъдещата точка на свързване и мястото, където ще бъде построена газоизмервателна станция на интерконектора в региона на Калотина, придружавани от изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов. В рамките на визитата си в България госпожа Михайлович се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов.

„ Изграждането на интерконектора със Сърбия е приоритет в управническата стратегия на държавното управление в бранш Енергетика “, акцентира министър Петкова. Тя посочи ролята на междусистемната връзка за сигурността на газовите доставки на конкурентни цени целия район. Не инцидентно планът е от общ интерес за Европейски Съюз, посочи министър Петкова. Тя напомни, че за неговата реализация е обезпечено финансиране в размер на 27 млн. евро по Механизма за свързване на Европа и 2.7 млн. евро по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “.

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД Владимир Малинов напомни, че сега е в ход процедурата за избор на реализатор на строителните действия, в границите на която на 22 февруари са отворени офертите на кандидатстващите компании. „ Единадесет претенденти са позволени в състезанието, измежду тях има интернационалните компании. Очакваме строителните действия да стартират през м. май “, акцентира Малинов. По неговите думи, реализацията на плана ще обезпечи опция на Сърбия да получава газ и от терминала край Александруполис, където нашите западни съседи също са декларирали потенциал.

Г-жа Михайлович осведоми, че през идната седмица следва да бъде оповестена тръжна процедура за избор на строител на газопровода на сръбска територия.

Участниците в срещата се съгласиха, че трите плана – междусистемните връзки с Гърция и Сърбия и терминала за полутечен природен газ край Александруполис се построяват в синергия и са от изгода за целия район.

Линейната част на междусистемната връзка България-Сърбия е с дължина към 62 км. на българска територия и 108 км. – на сръбска. За цялостната реализация на обекта се планува построяването на две автоматизирани газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция – Калотина, както и две газопроводни отклонения за гр. Сливница и гр. Драгоман. След построяването й, газовата връзка ще бъде с пропускателна дарба 1,8 милиарда м3/г., с опция и за реверсивен поток. Очаква се тя да бъде приключена до м. май 2022 г.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР