Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предлага Централната

...
Да бъде отложено въвеждането на електронното дистанционно гласуване, предлага Централната
Коментари Харесай

Отлагат електронното гласуване

Да бъде отсрочено въвеждането на електронното отдалечено гласоподаване, предлага Централната изборна комисия. Препоръката към депутатите идва след извършени шест симулации на подобен избор, заяви БНР. По проект електронното гласоподаване трябваше да бъде въведено на изборите за Европейски парламент през 2019 година.

Според ЦИК отдалеченото електронно гласоподаване е бързо и комфортно за гласоподавателите - минимизират се рисковете от нищожност на гласа, само че в това време се изискват характерни компютърни умения поради спомагателните стъпки, свързани с гарантиране на сигурността.

Според мнението, рискът от следен избор при отдалеченото електронно гласоподаване е по-голям, в сравнение с да вземем за пример при гласуването с хартиените бюлетини. Докато в последния случай гласоподавателят въпреки всичко остава самичък в кабината за гласоподаване, то при отдалеченото има опция той да не е самичък или различен да гласоподава вместо него.

Освен това, в случай че се даде и тази опция за гласоподаване, ще се оскъпи изборният развой, а отчитането на резултатите ще бъде сензитивно забавено.

ЦИК се тормози от хакерски офанзиви върху бази данни и от записаните в последно време офанзиви върху криптографски логаритми на сим-картите. Не се изключват пробиви в сигурността и като разследване се показва, че може да се стигне до анулиране на избори.

Освен това у нас няма надеждни способи за идентификация. С електронен автограф разполагат малко българи, а тези от чужбина ще би трябвало да се върнат в България и на място да се снабдят с подобен, което ще ги натовари финансово.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР