Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат депутати от Изправи

...
Да бъдат въведени електронни трудови книжки предлагат депутати от Изправи
Коментари Харесай

Голяма промяна при трудовите книжки

Да бъдат въведени електронни трудови книжки оферират депутати от " Изправи се БГ! Ние идваме! ". За задачата те са внесли оферти за промени в Кодекса на труда.

Идеята е цялата информация от трудовите книжки да стане електронна и работодателите да попълнят данните онлайн. Когато човек стартира първата си работа, работодателят би трябвало да сътвори електронната му трудова брошура, а служителят да получи личен код (ПИК) за достъп до нея, оферират депутатите. При постъпване на нова работа, служителят е задължен да даде достъп на работодателя си до електронната трудова брошура.

Основните положения, свързани с трудовата брошура, не се трансформират. Електронният документ съдържа същите данни, които и хартиената трудова брошура. Ако има промени в данните на служащия или трудовото правно отношение, работодателят е задължен да актуализира информацията в електронната трудова брошура. При преустановяване на трудовото правно отношение, работодателят е задължен да попълни в електронната трудова брошура данните за това.



Според депутатите от групировката на Мая Манолова хартиената трудова брошура е остаряла и има редица дефекти. С електронизирането се поставя завършек на нечетливите трудове в трудовата брошура, другите способи на попълване, сложното коригиране на техническите неточности и рискът да бъде изгубена или унищожена, написа в претекстовете към законопроекта.

Въвеждането на електронната трудова брошура евентуално ще получи поддръжката и на работодателите. Част от измененията, свързани с нея, бяха препоръчани предходната есен от Българската стопанска камара, Фондация " Право и Интернет " и Българска конфедерация по заетостта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР