Д-р Валентин Иванов: Нов метод при АГ заболяванията безкръвно премахва

...
Д-р Валентин Иванов: Нов метод при АГ заболяванията безкръвно премахва
Коментари Харесай

Д-р Валентин Иванов: Нов метод при АГ заболяванията безкръвно премахва полипи и миоми, 60% от жените

Д-р Валентин Иванов: Нов способ при АГ болесттите безкръвно отстранява полипи и миоми, 60% от дамите преодоляват стерилитета
Нов способ при АГ болесттите безкръвно отстранява полипи и миоми, 60% от дамите преодоляват стерилитета. За това описа пред БГНЕС един от водещите у нас експерти в тази област доктор Валентин Иванов, акушер-гинеколог в Специализирана Трета гинекологична клиника по инвитро и безкръвни интервенции в Университетска АГ болница „ Майчин дом ” в София. Става дума за така наречен биполярна резекция или хистероскопия, която сполучливо се практикува в най-хубавата АГ болница у нас, дала живот на стотици хиляди хора и помогнала на хиляди дами да имат пълностоен живот.

„ В докторската дисертация, която неотдавна опазих, се спирам на новите способи за лекуване на болести вътре в кухината на матката, свързани с нетипични кръвотечение - някои от тях могат да доведат до стерилитет или злокачествени болести ”, споделя лекарят. И продължава: с съвременна, ендоскопска методика, известно наречена бъзкръвна, може да се проникне в кухината на матката и да се отстранят полипите или миомните възли. По време на интервенцията ги виждаме на огромен екран, всичко е визуализирано, диагностицираме казуса и ги отстраняваме изцяло. Досега всеобщо в България се прилагаше кюретажа на матката и продължава да се прави – технология, която в модерния свят към този момент изцяло се заобикаля, отбелязва доктор Иванов. За страдание, у нас, заради разнообразни аргументи – ниско оценен медицински труд, липса на подобаваща инсталация и незадоволителна подготовка на медицинските експерти – новата методика не е задоволително известна, акцентира той.

В дисертацията, която доктор Иванов е защитил, е направено първото у нас огромно изследване върху над 1000 пациентки с такива проблеми, траяло 6-7 години. Обединява ги един симптом – случаите на нетипично кръвотечение при дамата, а аргументите са главната тематика на докторския труд – полипите и миомните възли в кухината на матката. Всяко едно заболяване, твърди доктор Иванов, в тази част от тялото на дамата може да бъде диагностицирано и лекувано по новата методика. Много от пациентките са със стерилитет и се следи неизносване на бременността по тези аргументи. Докато след лекуването по новия способ 60% от дамите забременяват и износват обикновено плода, което е голям триумф в борбата с демографската рецесия.

Когато при една жена се появят тези обезпокоителни признаци, налагащи оперативно лекуване, постоянно се появява въпросът – коя е повода. А тя нормално е сложна – модерното хранене, обвързвано с банкет на некачествени артикули, съдържащи хидрогенирани мазнини и консерванти, които вършат средата в организма кисела, тютюнопушенето, както и затлъстяването.
 В Университетската АГ болница „ Майчин дом ” и в лечебните заведения в огромните градове в България разполагаме с съвременна инсталация В Университетската АГ болница „ Майчин дом ” и в лечебните заведения в огромните градове в България разполагаме с съвременна инсталация / БГНЕС
Учудващото и необяснимото е, че доста лечебни заведения в страната разполагат с модерната ендоскопска техника, която на известен език назоваваме безкръвна, само че не се употребява. Тя се състои от един уред, обвързван с видео система. Инструментът е с дребен диаметър и с него проникваме с кухината на матката на дамата, без в допълнение скъсване на канала, както се получава при досегашния кюретаж или абразио, и по този начин лекарят получава задоволително образна информация за казуса, изяснява доктор Иванов. С тази техника се отстранява полипа или миомния възел безкръвно без да се повреждат тъкани наоколо до обекта на намеса. Ще го кажа нагледно – при кюретажа все едно се влиза в тъмна стая и не се знае какво има в нея при интервенцията, до момента в който при новата методика всичко е онагледено на огромен екран и с лекост се насочваме към проблематичното място. При кюретажа заплахата от увреждане на репродуктивната система на дамата е действителна, при тях постоянно се стига до престъргване на кухината на матката, получават се пробиви, които постоянно водят до стерилитет, показва доктор Иванов.

Но за какво в лечебните заведения не престават да се ползват способи от предишния век и да се подлагат дамите на непотребни тествания и опасности?

Специализираното проучване в докторския труд на доктор Иванов не е самоцелно или следващата предпазена дисертация. То слага извънредно наболял въпрос – докога „ ще стоим жадни до извора ”? Докога ще имаме техника, която щади женския организъм и дава блестящи резултати, а се робува на инерцията, която оказва помощ в избрани случаи, само че по никакъв начин не е безвредна?

Д-р Иванов даде образец с болничното заведение в Гоце Делчев. Тя разполага с сходна съвременна инсталация, която, обаче, стои затворена в кашони към този момент много години. И всичко това на фона на опциите на екип от лекари – гинеколози, които са в положение да проведат на практика обучителни курсове с сътрудниците им от други лечебни заведения в страната, с цел да могат и те да усвоят новия опит и да стартират работа по новата методика, потвърдено новаторска, безвредна и ефикасна. Тези умения лекарите могат да придобият освен като участват на интервенции в лечебни заведения като АГ „ Майчин дом ”, само че и като се опитат пред зорките очи на практикуващите си сътрудници сами да поработят с новата инсталация. Така се прави на всички места по света. Уменията се добиват с процедура, още повече, че опитните лекари могат да оказват и консултативна помощ по места.

В Университетската АГ болница „ Майчин дом ” и в лечебните заведения в огромните градове в България разполагаме с съвременна инсталация, с която можем да лекуваме разнообразни болести при дамата от гинекологичен и репродуктивен темперамент, разяснява доктор Иванов. По света и във водещите инвитро клиники у нас през последните 2-3 година от ден на ден навлиза и така наречен офис хистероскопия, т.е. опцията сходни интервенции при по-леки случаи да се правят без анестезия и в кабинетите на лекарите. Например, идва пациентка за профилактичен обзор с проблем, обвързван с кръвотечение. Провеждаме ехографско проучване, откриваме повода и можем без да хоспитализираме дамата, без болничен престой, да премахнем дребен полип или дребен миомен възел амбулаторно. След което пациентката става и си отива в къщи, като резервира ненарушена своята продуктивност. Защото този способ е минимално инвазивен и по целия свят се назовава еднодневна хирургия. Целта е да се щади времето на пациента и чисто психически да се защищити от непотребен болничен престой, твърди доктор Иванов. В Университетската АГ болница „ Майчин дом ” също към този момент има такава инсталация, която доста скоро ще проработи, може би, още другата седмица, твърди лекарят.
 60% от дамите преодоляват стерилитета 60% от дамите преодоляват стерилитета / БГНЕС
Опитният акушер-гинеколог има условия и към дамите. Общата просвета допуска те да имат знание до къде може да докара едно нетипично кръвотечение и с какво може да бъде обвързвано то. Най-важна е постоянно профилактиката. Защото, когато казусът се хване още първоначално, той се взема решение по-бързо и съответно. Не бива да се пропуща моментът, когато на ход е безкръвният способ, тъй като след това нещата се усложняват и може да се стигне до унищожаване на значими органи, които са осакатяващи за дамите, уверен е той.

Д-р Иванов е посветил целия си живот на медицината и на женското здраве. Стотици са благодарностите към него, изключително на майките, домогнали се до най-щастливия миг – да имат дълго чаканото дете. И цялото му семейство е погълнато от хуманната професия- брачната половинка му е доктор, двамата му сина са студенти – единият по медицина, другият учи стоматология. Хармонията в дома доктор Иванов добавя с разходки из планините в дребното му свободно време, както и с лова и риболова. Но цялостната си вглъбеност в сложната задача да се бори за здравето на дамите и раждането на децата им той реализира с нещо, което ни е обещано освен по рождение, само че и се възпитава с годините – обич. Към тези, които го заслужават най-вече – дамите и майките. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР