Д-р Цветанка Янакиева завършва Медицинска академия-София. Магистър е по медицина.

...
Д-р Цветанка Янакиева завършва Медицинска академия-София. Магистър е по медицина.
Коментари Харесай

Д-р Цветанка Янакиева алармира какви опасности се крият в трансмазнините

Д-р Цветанка Янакиева приключва Медицинска академия-София. Магистър е по медицина. Има приета компетентност по спортна медицина. Работила е в Районна болница - гр. Лом, Националния център по спортна медицина, Медицински център по рехабилитация и спортна медицина, Кабинет по спортна медицина. Завършила е специализации по спортна медицина, ехография, токсикология, анестезиология и реанимация, здравен мениджмънт.
Има дълготраен опит в региона на спортната медицина, профилактиката, хранене, намаляване, възобновяване и биостимулиране.
- Д-р Янакиева, какво се схваща под понятието “трансмазнини”?
- Трансизомерите на висшите мастни киселини са вариация на ненаситените мастни киселини. Имат водородни атоми, ситуирани от двете страни на въглеродния скелет при двойната връзка. Могат да бъдат естествени и изкуствено основани. Естествено, в природата се синтезират от бактериите в многокамерния корем на преживните животни и могат да се запазят в животинските артикули в количество 5-7%. В растителните масла мастните киселини са във форма на цисизомери /водородните атоми са ситуирани от едната страна на въглеродния скелет/. Изкуствените трансизомери се образуват при превеждане на течните масла в твърдо положение под действието на азотиста киселина, което няма нищо общо с хидрогенирането. Но при отчасти хидрогениране част от ненаситените мастни киселини минават от цисформа в трансизомер. Освен това се образуват по време на пържене в кипящо олио, изключително в случай че се употребява неведнъж.

Цялото изявление с доктор Янакиева, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР