Д-р Цветан Ценков заяви това на съвместна пресконференция с директора

...
Д-р Цветан Ценков заяви това на съвместна пресконференция с директора
Коментари Харесай

Кметът на Видин: Връщаме достолепието на Драматичния театър

Д-р Цветан Ценков съобщи това на взаимна конференция с шефа на видинския спектакъл Дейвид Славчев. Повод за нея бе взетото в края на предходната седмица решение на Общинския съвет, с което стартира процедура за връщане на остарялото име на културния институт, както и за смяна на статута му от общински в държавен.
Кметът означи, че задачата е видинският спектакъл да върне своята значителност и достойнство. Този културен институт, който се обитава в първата издигната театрална постройка в България, би следвало да е държавен, тъй че да може да отговори на упованията на българското общество и на видинските жители, съобщи доктор Ценков. Той изрази удовлетворение, че без значение от обстановката с ковид трупата на Драматичния спектакъл показва своите постановки и в селата на общината, както и гостува на голям брой подиуми в района. „ Скоро ще стартираме да работим и по друга значима тематика – построяването на обединен туристически артикул, който няма по какъв начин да се направи без присъединяване на видинския трагичен спектакъл “, уточни кметът.
 Премиера на комедия от Шукшин в старозагорския спектакъл Премиера на комедия от Шукшин в старозагорския спектакъл
В годината на юбилейната 100-годишнина на професионалния спектакъл в Стара Загора следващата премиера в Драматичен спектакъл “Гео Милев&...
Дейвид Славчев благодари на доктор Ценков, който е вносител на предлагането за връщане на остарялото име на театъра, като изрече също благодарност и към общинските съветници, подкрепили единомислещо концепцията. „ Има такава традиция на всички места по света – театрите да носят имена на известни театрални дейци. Владимир Трандафилов е един от най-известните български театрални дейци от предишния век “, акцентира шефът на Драматичния спектакъл.
На конференцията беше коментирана и друга значима тематика – през 2021 година се навършват 130 години от построяването на постройката на видинския спектакъл. По този мотив през септември, октомври и ноември ще бъдат проведени разнообразни събития. Отбелязване на 40-годишнината на сцена на доайена на видинския спектакъл Божидар Даков, изложения на млади и одобрени художници, конкурс за детска рисунка, показване на книга за историята на театъра, обновяване на детската театрална школа – това са единствено част от самодейностите, които ще се проведат по отношение на годишнината. Кулминацията на честванията ще е в края на ноември, когато ще бъде проведен церемония концерт. Дейвид Славчев заяви, че редом с това се работи за основаване на взаимни креативен планове с театри от Сърбия и Румъния, както и за обновяване още от следващата година на традицията за осъществяване на сценичен фестивал във Видин.
Директорът на културния институт благодари на видинския кмет за поддръжката. „ Работим превъзходно с Общината, с помощта на хора като доктор Ценков, които имат вяра, че през просвета и история, и обучение можем да вършим стопанска система в града. Аз също надълбоко имам вяра в това. И убеждавам, че с каквото може, театърът ще подкрепя напъните на Общината “, съобщи Дейвид Славчев. От своя страна кметът изрази убеденост, че Драматичният спектакъл интензивно ще се включи във фестивалите, които Общината провежда. И показа: „ Сбъдва се една моя фантазия като човек, който е роден и живее във Видин и вижда достолепието на нашия необикновен град, който аз назовавам перлата на Дунав – той да се трансформира в един от културните центрове на България “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР