Д-р Оксана Ледощук е белоруски гинеколог-ендокринолог. Измъчват ли ви чести

...
Д-р Оксана Ледощук е белоруски гинеколог-ендокринолог. Измъчват ли ви чести
Коментари Харесай

Трудното ставане сутрин е симптом на...

Д-р Оксана Ледощук е белоруски гинеколог-ендокринолог. Измъчват ли ви чести простуди и дисбактериоза? Трудно ли ставате заран, капе ли ви косата? Бледа ли е кожата ви? Имате ли чувството, че сте на края на силите си? Коментар и потребни препоръки във връзка тези тревожни недоволства, вижте в изявлението с доктор Ледощук, предава zdrave.to.

- Д-р Ледощук, доста сме слушали за анемията и изгодата от желязото. Но в случай че хемоглобинът е в норма, хората не подозират, че може би страдат от прикрит недостиг на желязо, който намалява имунитета и работоспособността им. Освен това води до развиване на хронични заболявания. Как ще коментирате?

- Желязото извършва жизненоважни функционалности в организма, който не може самичък да си го създава, а го получава от питателните артикули.

Този микроелемент придвижва кислорода към тъканите; обезпечава сила на клетките; взе участие в процеса на кръвотворене; нужен е за синтеза на чернодробните ферменти, които вземат участие в разрушаването на токсините; контролира имунитета и покачва тонуса на организма; взема присъединяване в процеса на разделяне на клетките; взе участие в синтеза на ДНК; нужен е за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза.

Очевидният дефицит на желязо се демонстрира в промени в общата кръвна картина - намалява се равнището на хемоглобина и еритроцитите. Но съществува и прикрит недостиг, когато при естествени индикатори на общата кръвна картина е намалено равнището на желязо в кръвния серум (скрито или серумно желязо) и феритина (показател за запаса от желязо в черния дроб).

- При кого най-често се намаляват тези индикатори?

- До анемия могат да доведат нарасналата нужда от желязо по време на бързия напредък при децата и подрастващите; по време на бременност и кърмене; при непълноценно хранене, в това число, изключване на месото от менюто; дефицит на витамини; разнообразни болести на стомашно-чревния тракт, при които се нарушава усвояването на желязото; явните и скритите кръвоизливи (обилни продължителни менструации, кървене от хемороидални възли, язва на стомаха или дванадесетопръстника, тумори на стомашно-чревния тракт).

Оплакванията при дефицит на желязо са разнообразни: главоболие, най-вече вечерно време; чувство за дефицит на въздух; учестено сърцебиене; мушици пред очите; безводност на лигавиците и кожата; парене в гърлото; цепнатини в ъглите на устата; чупливи нокти и коси; окапване на косата; унесеност денем и мъчно заспиване вечер; намаление на паметта и вниманието; нараснала уморяемост; намалена работоспособност; психоемоционална неустойчивост; нервност и даже меланхолия.

Пациентките с такива недоволства са доста и не схващат какво се случва с тях. Горепосочените недоволства съпътстват доста болести и от време на време такива пациентки се движат по затворен кръг - психотерапевти, психолози, групи за личностно израстване, “специалисти по унищожаване на уроки и ликвидиране на аурата”...

Подобни недоволства има и при хронична никотинова интоксикация. Кой споделя, че пушенето не води до недостиг на желязо? Страда черният дроб, защото точно той е отбраната на организма от отрови. Нерядко при анемия се трансформират питателните пристрастия - на човек му се яде черен дроб или някакви артикули с кръв.

Признаци на скрита анемия могат да бъдат и неочакваните позиви към уриниране, както и неспособност за удържане на урината при смях и кашляне. Това може да приказва за дефицит на желязо в мускулите.

Първото деяние при такива недоволства е да се изключи дисфункция на щитовидната жлеза, недостиг на витамин D и желязо. Много е значимо пациентът да бъде в детайли разпитан за неговите недоволства. Вижте, в организма няма нищо самостоятелно.

По недоволствата преди всичко аз, като експерт, мога да предположа, че пациентът има хормонална дисфункция на щитовидната и половите жлези, недостиг на витамин D и на желязо. Нужно е да се обърне внимание на особеностите на менструалния цикъл у пациентките - регулярност, дълготрайност, обилност...

Някои дами да вземем за пример, мислят, че колкото по-обилна е менструацията, толкоз е по-полезно, сякаш “жената се прочиства”. Това не е по този начин.

При дамите на възраст кръвотеченията могат да са свързани с разнообразни болести на женската полова система - миома на матката, на яйчниците, ендометриоза, хиперплазия и полипи на ендометрия, болести на шийката на матката, онкологични процеси.

Организмът на младите девойки изпитва нараснала нужда от желязо болести бързия напредък... Стресовите обстановки, свързани с учебно заведение, ускоряват деянията на хормонални нарушавания

Затова те би трябвало и да си почиват понякога, в това число и да поспиват повече. Продължителността на нощния сън при подрастващите би трябвало да е 7-8 часа, защото нарушеният сън води до нарушена функционалност на яйчниците или усилва съществуващата.

Усвояването на желязо се нарушава поради възпалителни болести на стомашно-чревния тракт. Аз всеки ден имам пациентки с анемия. Запомнете: желязото постъпва в организма с храната. То се съдържа в месото и субпродуктите, в морските блага, в рибата, яйцата, хляба и зърнените произведения.

Много желязо се съдържа в пшеничния булгур, както и в ръжения булгур, в бобовите артикули, зеленчуците, изключително листните. От плодовете е потребно да употребявате дренки, фурми, сливи, ябълки и нар. Желязо се съдържа в семките и ядките, в смокините, сините сливи, стафидите, кайсиите.

- Вярно ли е, че даже здравият човек не може да усвоява желязото обикновено, в случай че пие кафето или чая си с мляко?

- В последно време се промени отношението към млечните артикули. По-рано ги смятахме за суперполезни, в този момент експертите поучават да ги ограничаваме. Оказва се, че млякото мощно покачва инсулина. Този хормон дава отговор за развиването на захарен диабет втори вид, за затлъстяването, а също по този начин нарушава менструалния цикъл.

С възрастта млякото се усвоява по-трудно и по тази причина би трябвало да се лимитира. И, да, не се предлага с млякото да се одобряват артикули, съдържащи желязо. Така да вземем за пример, елдата като такава е потребна, само че в случай че я приемате с мляко, тогава към този момент не е.

И по-добре я консумирайте заран, с цел да не се отсрочват въглехидратите в непотребната мастна тъкан. Вечер е по-полезно да ядете месо със зеленчуци.

През последното десетилетие доста съвременен стана отводът от приложимост на месо. За страдание, доста хора точно затова са с намалено равнище на желязо в кръвта. Всеки самичък избира дали да яде или не месо, само че в този случай би трябвало да следи положението на кръвната си картина и в допълнение да приема препарати с желязо, други витамини, микроелементи, желязосъдържащи артикули.

Усвояването на желязо се нарушава поради възпалителни болести на стомашно-чревния тракт, при хора със затлъстяване след бариатрична терапия (хирургично понижаване размера на стомаха). Глистните нашествия също водят до недостиг на желязо в организма, изключително при децата.

Това е по този начин, тъй като паразитите се хранят с микроелементи и кръвта на индивида. Анемия може да се развие и на фона на скрити кръвоизливи. На първо място, болести на стомашно-чревния тракт (ерозии и язва на стомаха и дванадесетопръстника, хронични хемороиди, тумори), които дълго време могат да протичат безсимптомно. Затова е значимо да изследват изпражненията ви за съществуване на кръв.

Възпалителните болести на пикочните пътища, както и камъни в бъбреците също могат да предизвикат скрити кръвотечения. От недостиг на желязо страдат и онкоболните. Загубата на желязо от време на време е обвързвана с приема на медикаменти - глюкокортикоиди, които се одобряват при разнообразни автоимунни болести.

Понякога лекарите не могат да открият повода за анемията, а би трябвало да създадат нещо напълно обикновено - да ревизират функционалността на щитовидната жлеза, тъй като анемия постоянно се развива и при хипотиреоидоза. Дефицитът на витамини от групата В, в това число фолиева киселина и витамин В12, също спомагат за развиването на анемия.

Случват се нарушавания и на генетично равнище. Освен това, у хората, страдащи от затлъстяване и приемащи дълго време препарати за намаление на инсулина, се понижава равнището на витамин В12. А това също води до анемия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР