Д-р Мариана Чолакова е почетен консул на Федерална република Германия

...
Д-р Мариана Чолакова е почетен консул на Федерална република Германия
Коментари Харесай

Германската нация е една от най-солидарните в Европа

Д-р Мариана Чолакова е почетен консул на Федерална република Германия със седалище в Пловдив от 2010 година, дава отговор за 8 области в Южна България. Носител на медал „ Кръст за заслуги към Федерална република Германия ”. Представител на Германо-българската индустриално-търговска камара за регион Южен Централен, притежател на организация за връзки с обществеността „ Сол Комюникейшънс ”, член на Съвета на учредителите на фондация „ Дом за пловдивската опера ”, хоноруван учител по културен мениджмънт.

- Чувстват ли се германците обединена нация 28 години след Обединението? Канцлерът Ангела Меркел разгласи немското единение за дълъг път - какъв брой още от него остава да бъде извървян?

-Мисля, че немската нация е една от най-солидарните народи в Европа. Двете немски страни, които се сплотиха преди 28 години, направиха това по лично предпочитание. Обединението не е просто дума, то стана знак за волята и желанието на един народ още веднъж да е едно. Десетилетията на разделянето унищожиха доста човешки ориси, трансформираха полезности и фантазии. Обединението е развой, който има тежка задача, само че по едно и също време с това е доста положителна цел, към която Германия върви сполучливо и непоколебимо.

- Германия е неоспорим локомотив за развиването на Европа. Преодолян ли е към този момент несъответствието сред Изтока и Запада в границите на федералната република?

- Германия е единна страна. Преди години имаше налог, наименуван „ Солидарност ”, който западните провинции вкараха, с цел да оказват помощ за по-бързото развиване на източните. За да върви влакът сполучливо по релсите, би трябвало всички релси да са здрави, вагоните да са скачени сполучливо, а локомотивът да знае пътя и да не стопира пред трудностите.

- Кой е най-важният урок от Обединението, който ни дава Германия?

- Германия е мощен магнит за привличане на съзидателна, градивна сила. Там постоянно доброжелателно ще Ви посъветват по какъв начин едно нещо може да стане, а не по какъв начин няма да стане. Обединението е метод на мислене, на образование, на обучение и на работа. То е воля за по-добро бъдеще и за независимост.

В исторически проект обединяването на Германия може да ни накара да се вгледаме по-задълбочено в личната ни история, да осмислим по-добре думите „ Съединението прави силата ”. Съединението, което се случи в Пловдив и прави нашия обичан град доста специфичен. Важното е да продължим със Съединението и да го вършим с действителни дейности. Всичко от време на време единствено наподобява комплицирано, до момента в който не се захванем да го вършим. Тогава се случва.

- С какво прекарване свързвате 3 октомври 1990 година?

- Това е доста прочувствено за мен. На 3 октомври 1990 година дойдох в Лайпциг, с цел да стартира да пиша докторската си дисертация. Една съществена държавна, академична, културна,образователна, психическа и дори образна смяна стартира и аз я претърпях директно - какъв житейски шанс!

Върнах се в България след 7 години - на 10 януари 1997 година - щурмуваха Народното събрание. Беше пикът на митингите против тогавашното българско държавно управление. Започна смяната в България, и какъв шанс - да преживея всичко още веднъж!

- Къде е сегментът от Берлинската стена, който успяхте да донесете в България?

-Сегментът от Берлинската стена се намира в градинката пред Националния замък на културата. За докарването му в България помогнаха доста хора, дължа им огромна признателност. Сегментът е подложен върху стъкло - все едно виси във въздуха, няма основа, с цел да символизира желанието на всички ни в никакъв случай повече да не разделя в действителност хората и техните ориси.

Берлинската стена е разбиране, известно в целия свят. Тази стена и нейното разрушение във фиктивен, само че и в метафоричен смисъл на първо време беше осмислена, рефлектирана от самите германци - от хората, научните среди, политиците. Това демонстрира тяхното непоколебимо предпочитание да гледат с ясни правила в бъдещето.

- Колко и в какви сфери са най-значимите немски вложения в регион Южен Централен? С какво районът притегля вложителите на най-мощната стопанска система в Европа?

- В този регион работят към 100 немски компании - 70 от тях са членове на Германо-българската индустриално-търговска камара. Тя е доста значим сътрудник за тях на място. Отличният разговор с локалните управляващи е също доста значим фактор.

Най-значимите немски вложения в този район са в областта на хладилната техника, автомобилостроенето, електротехниката, превоза, комерсиалните вериги, машиностроенето, земеделието. Всъщност немските компании просто добре преценят мястото, инвестицията и фактът, че към този момент са тук, някои от съвсем 20 години, демонстрира резистентност и добра бизнес среда. И че има на какво и на кого да разчитат.

Наскоро отбелязахме 25 години немска стопанска система в България, а на 27 октомври ще създадем за първи път и Бала на немската стопанска система в Пловдив, който към този момент 18 години се случва единствено в София. Ще го създадем в индустриална среда в една от немските компании, само че с опера, рок, поп, джаз, танци, изискана кухня и... няма да споделям повече, ще бъде изненада. Искаме да фокусираме вниманието на немския бизнес върху Пловдив като идна Европейска столица на културата през 2019 година

- Германия е най-съществен задграничен пазар за наша продукция - какви български артикули са най-търсени?

- България изнася елементи за автомобилостроенето, програмен продукт, химически артикули, текстил, аграрни артикули и доста други. Нашите експерти в областта на строителството и медицината са доста търсени в Германия.

- Германия е обичайно една от най-привлекателните дестинации за образование на млади българи. Кои са най-желаните специалности?

-Германия изрично е най-желаната дестинация за образование. Българските студенти са най-многобройната група задгранични студенти в Германия след китайските. На българските кандидат-студенти постоянно предлагам да се осведомят авансово какви експерти се търсят най-вече, с цел да вземат най-правилното решение за своето бъдеще. Да се ориентират по пазара на работна мощ и по сърцето си, а не по второстепенни критерии, които на следващия ден няма да са годни.

Мисля си, че съумелите страни са тези, в които образованието в учебно заведение, в университета, а и по-късно е една от най-важните държавни задания - на равнище и с високи критерии. Каквото посееш, това ще пожънеш - Германия следва прецизно този принцип.

- Само след месеци Пловдив ще има неповторим късмет да е Европейска столица на културата. На кои представители и сформира на богатата немска просвета ще могат да се насладят пловдивчани?

-Тази тематика ми е доста обичана, знаете, че още през 2010 година започнах с още 5 въодушевени пловдивчани и един немски преподавател работата по тази концепция, която след това се трансформира в сполучливата кандидатура на нашия град. Това е друга писта за Пловдив - европейска! Пловдив заслужава повече внимание.

Германия ще участва доста съдържателно в програмата за 2019 година В рамките на бъдещия Детски град на Бунарджика ще бъдат построени детски къщички от немски архитекти дружно с деца и техните родители от Пловдив. В Столипиново, до Адата, ще бъде основан различен архитектурен план, който цели приобщаването на тези места към по-активните градски елементи. Ще има изложения на световноизвестни немски художници, театрални планове, музика. Гьоте-институт, немският Телеком и други немски културни организации се концентрират върху Пловдив по време, само че и след 2019 година Това е една от задачите на Европейска столица на културата - да има резистентност и продължение на културната сила. И да сме и да продължим ЗАЕДНО!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР