Д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда 13

...
Д-р Ивалина Трендафилова стана вторият кавалер на Националната награда 13
Коментари Харесай

Химикът Ивалина Трендафилова е новият кавалер на Националната награда „13 века България“ за млад талант

Д-р Ивалина Трендафилова стана вторият джентълмен на Националната премия „ 13 века България “  за подкрепяне на млади гении в актуалното изкуство и просвета. Конкурсът се провежда от Националният дарителски фонд „ 13 века България “ и е за български жители до 35 години с безспорни триумфи на интернационално равнище, които не престават образованието си в европейски институции.

Ивалина получи грамотата си от заместник-министъра на културата Весела Кондакова, ръководител на авторитетното жури, и елегантна графика от изпълнителния шеф на НДФ „ 13 века България “ Слава Иванова. Произведението на изкуството е основано по време на Международния юношески арт фестивал „ Река на толерантността “, проведен от Фонда.

Ивалина благодари на журито и на НДФ „ 13 века България “ за оказаната чест и даде обещание да се върне в България, откакто завърши втората си постдокторантска специализация в Белгия.

Специално за уеб страницата на Фонда тя показа своя теоретичен път и предмета на проучванията си: „ През 2018 година завоювах едномесечна специализация в Национален институт по химия, Любляна, Словения, където започнах разработки по различно приложение на получените от мен материали, а точно като катализатори за разграждане на рискови замърсители в отпадни води и летливи органични субстанции от индустриални процеси.

След отбрана на докторската си степен в ИОХЦФ-БАН, аплайвах и бях утвърдена за постдокторантски стаж в същия институт в Словения за период от 01.01.2019 – 31.03.2020 година.

В началото на 2020, след сполучливото ми показване на конкурс, заех длъжността „ Главен помощник “ в лаборатория ОРММ към ИОХЦФ-БАН.

В края на същата година завоювах план за постдокторантска специализация (36 месеца) в Университета в Намюр, Белгия, по стратегия BEWARE съфинансиран от Marie Skłodowska-Curie Actions, в границите на който не преставам да задълбавам познанията си в областта на синтез и приложение на новаторски порести силикатни материали в региона на фармацията и зелените технологии.

В момента работя по извънредно забавен план за синтез на нови адсорбенти за филтриране и делене на протеини. Използваните в промишлеността, сега, практики за тази цел са сложни, времеемки и съставляват огромна част от разхода за произвеждане на протеини (около 80% от цената на крайния артикул се дължи на комплицираните способи за филтриране и приемане на стремежи продукт). Намирането на нови и по-ефективни материали за делене на протеини е пътят към по-лесно налични хранителни добавки, медикаменти и ваксини, както и опция за развиването на новаторски приложения на протеините във фармацията “.

Тези значими за медицината и фармацията научни дирения убедиха журито да ѝ присъди Националната премия „ 13 века България “ за млади гении в актуалното изкуство и просвета, чието парично изражение е 5 000 лв..

Останалите номинирани за премията също са младежи с качества и кариера в странство. Представи ги Слава Иванова:

Ана Костова – художник. В момента работи втора магистратура в Университета за изящни изкуства „ Мутезиус “, град Кил, Германия, в класа на проф. Антже Майевски. 

Виктория Желязкова – интердисциплинарен откривател и фотограф. Прави магистратура във Факултета по обществени науки на Масариковия университет, Бърно, Чехия.

Делян Балев – интернационалните връзки. Учи във Виена за магистър по „ Културни разлики и транснационални процеси “.

Те получиха своите дипломи от членовете на Управителния съвет на НДФ „ 13 века България “ – доцент Георги Лозанов, Рашко Младенов и доцент доктор Венцислав Велев.

Журито , което направи сложния избор, бе в състав от персони със забележителни триумфи в своите области. 

Председателят, представител на Министерството на културата – Весела Кондакова е заместник-министър в държавното управление на служебния министър председател Стефан Янев и в кабинета на министър-председателя Кирил Петков.

В интервала 2010 – 2017 поредно управлява звено „ Културно-контактна точка по стратегия Култура на Европейска комисия “ и Бюро „ Творческа Европа “, офис Култура към Министерство на културата.

Акад. Васил Николов , Национален археологически институт с музей. Той е български археолог, учен на Българска академия на науките с богат професионален опит. Член-кореспондент е на Австрийския археологически институт и Центъра за археология и история на културата на Черноморския район (Хале, Германия).

През 2017 получава почетният знак „ Златен век “ с огърлие за цялостни заслуги.

Проф. доктор Адриана Благоева , заместник-ректор по научната и художествено-творческата активност в НМА „ Проф. Панчо Владигеров ” е професор по хорово диригентство, доктор по музикознание и музикално изкуство. 

От 1989 е диригент на Хора на софийските момчета.  

Носител е на медал „ Св. св. Кирил и Методий ” – I степен, за огромни заслуги в региона на културата и изкуството.

Проф. доктор Пенко Господинов  е Декан на Факултет „ Сценични изкуства “ в НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Води клас по „ Актьорско майсторство за трагичен спектакъл “ от 2016 година.

Има над 70 функции в театъра, киното и малкия екран, част е от трупата на Малък градски спектакъл „ Зад канала “.  През 2019 година е почетен с премия за „ Най-добър артист “ от V Международен кино фестивал “Gold Movie Awards ”, Лондон, за присъединяване във кино лентата „ Далеч от брега “ на режисьора Костадин Бонев. Със същата роля

през 2021 печели интернационална премия за актьорско майсторство на Global Nonviolent Film Festival— Холивуд, Калифорния.

Проф. Станислав Памукчиев преподава в катедра „ Рисуване “ на Националната художествена академия. Член е на Управителния съвет и секретар на секция „ Живопис “ на Съюза на българските художници. Носител е на медал „ Св. св. Кирил и Методий “ – първа степен, на Голямата премия на Международното триенале на живописта през 1996-а в София и на Годишната премия за просвета „ Златно перо “ през 2002 година.

След приключването на тържеството и неизбежните фотоси с наградените и журито, Ивалина Трендафилова посъветва останалите кандидати да не се отхвърлят и да аплайват още веднъж за Националната премия „ 13 века България “ за поддръжка на  млад гений в актуалното изкуство и просвета, тъй като при предходното издание на състезанието тя бе измежду номинираните.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР