Д-р Анна Карафилоска работи в отделението по кардиология на болница

...
Д-р Анна Карафилоска работи в отделението по кардиология на болница
Коментари Харесай

Студът поставя сърцето в риск, как да се предпазим

Д-р Анна Карафилоска работи в отделението по кардиология на болница „ Медлайн “ в Пловдив. Завършва медицина във Варна, след дипломирането си работи като кардиолог в Казанлък, от май 2017 година практикува в болница „ Медлайн “ в Пловдив.

Има документи от изкарани курсове по ехография в София, както и участия в редица конгреси, конференции, симпозиуми.

Зимният сезон носи със себе си мраз, вятър и сняг, поставящи на тестване защитните сили на организма, и доста хора имат проблеми. Внезапното излизане на открито и внезапната промяна на температурата са мощен стрес за тях.

Ниските температури са рискови за възрастните хора,

изключително когато предизвикват намаление на телесната температура под 35°с (хипотермия). Възрастните имат по-малко количество подкожна мастна тъкан, което в допълнение затруднява терморегулацията. Това положение настава при неспособност на организма да създаде задоволително количество сила за поддържане на естествена температура. Хипотермията е животозастрашаващо положение. Симптомите включват: загуба на съгласуваност, комплициране, забавени реакции, трептене и унесеност.

Студеното време принуждава сърцето да работи по-усърдно за опазване на телесната температура, покачват се пулсът и кръвното налягане. Тези промени утежняват положението на сърдечносъдовата система, изключително при подлежаща патология.

Симптомите на хората, страдащи от исхемична болест на сърцето, се утежняват, те по-често се оплакват от

стягане и болки в гърдите в студеното време. Зачестяват и хоспитализациите на болните със сърдечна непълнота.

Ниските температури водят до промени в коагулационния статус, покачва се образуването на тромби (съсиреци), причиняващи инфаркт или инсулт. Студеното време покачва риска от пораждане на съществени болести и неочаквана сърдечна гибел. Ето за какво е значимо да ни е топло през зимата.

Гръпът може да предизвика изявата на ангина пекторис или инфаркт при хората, които имат рискови фактори за пораждане на исхемична болест на сърцето. Води до дехидратация на организма, което намалява кръвното налягане и понижава количеството кръв, достигащо до сърцето, по този начин то страда от дефицит на О2. За предотвратяването на заболяване от грип спазвайте добра персонална хигиена, избягвайте контакт с към този момент заболели хора. При настъпване на първите признаци, като настинка, кашлица, висока температура, потърсете вашия персонален доктор. Избягвайте дехидратацията, като пиете задоволително количество течности, яжте храни с високо водно наличие, като супи и плодове.

Не пропускайте приема на постоянната си антихипертензивна терапия. Лошият надзор на кръвното налягане покачва риска от настъпване на неподходящи сърдечносъдови събития.

Шест правила за предотвратяване от студа

1. Избягвайте по опция честото вървене на открито. Поддържайте стайна температура минимум 18°C.

2. Останете дейни, с цел да запазите топлината. Не стойте на едно място по-дълго от един час.

3. Приемайте топли храни и питиета, доставящи задоволително сила, за поддържане на естествена телесна температура.

4. Обличайте няколко пласта облекла. Голяма част от телесната топлота се губи през главата, тъй че шалът и шапката спомагат за поддържане на естествената телесна температура.

5. Ако усещате, че се разболявате от грип, не чакайте утежняването си, а потърсете персоналния доктор при появяването на първите признаци.

6. Наблюдавайте своите възрастни и заболели близки, другари и съседи, застрашени от измръзване и утежняване на положението. При забелязване на първите признаци на инфаркт или друго застрашаващо положение потърсете неотложно здравна помощ!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР