Д банк под ръководството на Анна Аспарухова, за разлика от

...
Д банк под ръководството на Анна Аспарухова, за разлика от
Коментари Харесай

К10 Устойчивост и динамика: Постоянството се отплаща

Д банк под управлението на Анна Аспарухова, за разлика от други банки с локална благосъстоятелност, в последните години не преследва нападателни растежи, а следва водачите от близка отдалеченост

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
В съвсем всеки бизнес задачите се слагат годишно. В банките също кредитните отдели си преследват годишни таргети и постигането им се възнаграждава с бонуси. А също така и мениджъри, и акционери гледат годишните доклади и по отношение на това мерят триумфа на банката.

Реално обаче цикълът на банковия бизнес по никакъв метод не е годишен, а всекидневно е много по-дългогодишен. Кредитите се отпускат за 5, 10 и даже при ипотечните 20-30 години. А това значи и в по-дълги интервали да се обезпечава резистентност на привлечения запас, въпреки и депозитите по предписание да са по-краткосрочни и в огромната си част неотложно изискуеми. За банковите клиенти, а и за обществото като цяло също е по-важно да гледа на банките като дълготрайно устойчиви, а не като произвеждащи огромна облага в границите на изолирана година. За първите - тъй като работят с тях и им поверяват финансите си, а за вторите - тъй като като извънредно при земетресения в бранша постоянно страната идва като избавител с налозите им.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Всичко това прави значимо банките да се гледат в динамичност. Макар К10 да е ранглиста за представянето на играчите в бранша през 2019 година, то няма по какъв начин да се изолира от развиването на съответната банка години преди този момент. По-дългият взор дава най-малко някаква визия до каква степен индикаторите й са устойчиви или са плод на еднократни събития. Показателите за резистентност и динамичност са и ненапълно ориентир за бъдещото развиване - дали бизнес моделът и тактиката й създават мечтаните резултати. Естествено с ангажимента, че шоковото събитие от тази година не е и няма по какъв начин да е авансово разчетено и надлежно ще отклони банкерите от проектите им.

Показателите в тази категория са пъстър микс - множеството от тях стъпват на тези за непоклатимост или успеваемост, само че са взети в динамичност. При някои от тях се гледа изменението - какъв брой бързо банката съумява да пораства или дали резервира задоволително рационално съответствие на капитал към активи. Други знаци са взети осреднено за последните три години, което да покаже дали приходите и рентабилността са устойчиви, или пък се следи общоприетото отклоняване, т.е. да няма огромни скокове и спадове, които във финансите са синоним на риск.

Така
бонуси в класирането получават растящи институции, само че и такива, при които липсват изненади - необикновени облаги от преоценки на финансови принадлежности или други счетоводни похвати, които могат да замаскират проблеми. Или пък стремително отписване на неприятни заеми, непризнавани с години.

Така да вземем за пример чистият лихвен приход се преглежда и тук, само че като междинна стойност за три години. Това изглажда съмненията от съответни кампанийни или маркетингови лихвени промени.

Стандартното отклоняване на разноските за обезценки също е измерител за поредна политика. Неговите ниски стойности дават
бонус на банките, които регулярно провизират и прочистват балансите си, вместо да натрупат риск в тях. Това прави по-малко рисково при настъпване на рецесия в дрешника да има скелети, които да заплашват стабилността на банката.

Рентабилността, измерена посредством възвръщаемостта на капитала, е прегледана през две разнообразни призми - един път като междинна геометрична и един път като общоприетоо отклоняване. Или методологията дава точки по едната линия на банките, които в последните години са отчитали огромни облаги, а по другата на тези, при които няма големи скокове и сривове в резултатите.

Ръстът на активите има по-малка тежест в К10, тъй като бързата агресия постоянно е съпроводена с опасности. Стратегията на завземане на дял на кондензиран пазар нормално се реализира с цената на занижаване на кредитни стандарти. А това отваря вратата за бъдещи проблеми - финансираните по-рискови планове и клиенти при рецесия е евентуално и по-масово да се окажат в неспособност да обслужват отговорностите си.

Друг проблем с подобен общ индикатор като растежа на активите е, че не е ясно какво стои зад него. Ако при някоя институция той може да е здравословен и рентабилен растеж на кредитния портфейл, при друга може да е придружен от свръхликвидност, която не може да се вложи и да носи настоящи загуби от негативни лихви. За всяка банка това може да се види при спомагателни разбивки и включване на още цяла поредност спомагателни индикатори, което обаче би усложнило прекомерно методологията.

Промяната на съотношението капитал към активи също е с ниско тегло, тъй като това не е точният и регулаторно наблюдаван индикатор за финансова адекватност (към датата на правене на класацията тези данни към момента не са налични за множеството банки).

Този микс от индикатори постоянно поражда огромни разбърквания в класацията за разлика от останалите елементи на К10. Тази година като номер едно излиза Д банк. За разлика от други банки с локална благосъстоятелност, които залагат на нападателни тактики, в последните години тя е по-скоро умерена и с метод да следва водачите от близка отдалеченост. Все отново, защото финансира най-вече по-рискови клиенти, само че всекидневно с условие за свръхобезпечение с парцели, тя съумява измежду реализиращите високи маржове и да е измежду най-растящите, въпреки и от ниска база.

Заради многото сливания и придобивания в последните години в класацията има и доста изкривявания. Дори и при най-спокойно и гладко обединение има отлив на клиенти, спомагателни разноски и ангажиране на доста административен запас. А постоянно има и по-силни еднократни резултати. Например ОББ се показва едва поради еднократни отписвания и загуби, откакто бе купена от белгийската KBC. Пощенска банка също е теглена надолу от поглъщането на Банка Пиреос, която макар напъните по почистване преди договорката имаше доста останали проблематични експозиции в салдото си. При ДСК, която придобива добре ръководената Експресбанк, отрицателен резултат по-скоро няма, въпреки към момента там сливането да не е финализирано.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР