Cross Физическо малтретиране на пациенти в психиатрични болници и на хора

...
Cross
Физическо малтретиране на пациенти в психиатрични болници и на хора
Коментари Харесай

Връзване с вериги, бой, мизерия: Ужас в психиатриите у нас

 Cross Физическо малтретиране на пациенти в психиатрични лечебни заведения и на хора с умствена назадничавост в обществени домове в България, непозволено задържане, неприятни материални условна, липса на личен състав и съответни грижи, предава  Българска национална телевизия.

На това са се натъкнали специалисти от Комитета за попречване на изтезанията към Съвета на Европа. Те посетиха през август три психиатрични лечебни заведения и три институции за хора с умствена назадничавост.

Експертите през днешния ден разгласиха отчета си.

Микола Гнатовский - ръководител на Комитета за попречване на изтезанията към Съвета на Европа:

" За жал и в трите лечебни заведения, в друга степен, установихме физическо малтретиране на пациентите от страна на екипа - плесници, юмруци, боричкане, ритници ".

Изключително сме обезпокоени, че методите за задържане на хората, които в някои случаи са нужни в психиатрията, в тези лечебни заведения се употребяват по неточен метод. В " Иван Рилски " и в Бяла има средства за механично задържане, само че се употребяват по погрешен метод - могат да наранят пациентите.

Но това това, което видяхме в Царев Брод е извънредно, ние не вярвахме на очите си -

средновековни практики - железни вериги за връзване на пациентите, железни вериги с катинари!

Много пациенти, без значение един от различен, ни описаха. Ние намерихме веригите в кабинетите на личния състав.

Оковаването от време на време е продължавало дни наред.

Българските управляващи също бяха шокирани от тези срамни практики. На централно равнище, в министерството на опазването на здравето не знаеха. Но когато дискутирахме казуса в Царев брод с шефа на болничното заведение, тя не беше доста шокирана и не отхвърли, а просто сподели:

" Добре, ще спра да употребявам тези способи ".

Болницата има съвременни средства - колани, само че не ги употребяват. Предпочитат веригите. Има стратегия, направена от министерството на труда и обществените грижи за затваряне на обществените домове за хора с умствена назадничавост. Това е доста добра концепция, само че е дълготрайна стратегия, а има хора, които сега се намират в безчовечен и унизителни условия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР