Credit Suisse, холандската ING и френската BNP съобщиха, че спират

...
Credit Suisse, холандската ING и френската BNP съобщиха, че спират
Коментари Харесай

Европейски банки спират да финансират търговията с петрол в Амазония

Credit Suisse, холандската ING и френската BNP оповестиха, че стопират финансирането си на планове за търговия с нефт от Еквадор, заяви Ройтерс. Целта е запазването на горите в Амазонската джунгла.

От август 2020 година екологичните организации Stand.earth и Amazon Watch оказват напън върху европейските банки да спрат да финансират търговията с нефт от Еквадор и износа му към американските рафинерии. Местните поданици упорстваха, че благодарение на банките петролната промишленост в страната нарушава правата им за използването на земите и се унищожават горите.

"Банките би трябвало да финансират други форми на икономическо развиване, не добива на нефт ", разясняват от Конфедерацията на индианското население в Амазонската екваториална гора.

Под прицела на организациите са още три банки - френската Natixis, нидерландската Rabobank и швейцарската UBS. Шестте кредитора са измежду най-големите вложители в поддръжка на износа на нефт от Еквадор до Съединени американски щати през последното десетилетие. Според обвиняванията тези банки имат двойни стандарти във връзка с финансирането на петролни планове в предпазения от ЮНЕСКО Национален парк "Ясуни ".

Нидерландската Rabobank към този момент разгласи, че е спряла вложенията си в района още при започване на 2020 година. UBS краткотрайно е спряла финансирането на дейностите по търговията с еквадорски нефт. От швейцарската компания показват още, че сега водят договаряния с локални организации и съблюдават всички екологични и обществени стандарти в своята активност.

Отказваме преводи, когато са нарушени правата на локалните поданици или става въпрос за обекти на международното завещание на ЮНЕСКО, показват от UBS по проблема.

След отхвърли на останалите банки френската Natixis е удвоила финансирането си за преноса на нефт до американските рафинерии в интервала от юли до декември 2020 година по отношение на първата половина на годината. С помощта на банката са изнесени 5,5 млн. барела през втората половина на годината.От банката са безапелационни, че деликатно правят оценка всеки план за евентуални екологични и обществени опасности.

Еквадор добива по към 0,5 млн. барела нефт дневно, или 0,5% от световните размери. Решението на банките може да породи съществени усложнения на петролната промишленост в страната, която се нуждае от финансиране, с цел да може да изнася добития нефт. В допълнение и държавното управление на страната постанова мораториум на новите сондажи за нефт, акцентирайки точно опазването на околната среда като претекст.

Ройтерс напомня, че амазонските гори играят основна роля за опазването на климата, абсорбирайки огромно количество въглероден диоксид.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР